ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Конкурс "Лови КОРОНАфейк!" продовжено до 10 травня

21.04.2020, 14:28

Конкурс "Лови КОРОНАфейк!", оголошений Інститутом масової інформації, продовжено до 10 травня включно.

Нагадаємо, мета конкурсу – виявлення фейків і дезінформації, пов'язаних з карантином та пандемією коронавірусу (штам Covid-19) в Україні та світі, і підвищення медіаграмотності населення.

Конкурс  проводиться в трьох номінаціях:

1. Виявлення фейків в онлайн-медіа

Для участі потрібно надіслати публікацію, яка, на вашу думку, містить дезінформацію щодо коронавірусу, у вигляді гіперпосилання та скріншоту (або фото) відповідної сторінки інтернет-видання. Разом із публікацією потрібно надати чітке та детальне спростування вказаного вами фейку. Зверніть увагу, що таке спростування має бути підтверджене фактами, гіперпосиланнями на відповідні джерела, коментарями фахових експертів, даними з відкритих джерел тощо.

2. Виявлення фейкових зображень в онлайн-медіа

Для участі потрібно надіслати фотофейк, пов'язаний з коронавірусом, у вигляді гіперпосилання та скріншоту (або фото) відповідної сторінки інтернет-видання. Разом з фотофейком потрібно надіслати текст із вашим чітким та детальним спростуванням, яке доведе, що зображення дійсно є неправдивим.

3. Виявлення неправдивих повідомлень про коронавірус у соціальних мережах

Для участі потрібно надіслати скріншот та гіперлінк на неправдиве повідомлення в соціальних мережах Fаcebook, Twitter чи Instagram, що мало понад 100 лайків (репостів), стосувалося коронавірусу і не було спростованим на момент надсилання матеріалу до участі в конкурсі.  Разом з таким повідомленням потрібно надати чітке та детальне спростування вказаного вами фейку. Зверніть увагу, що таке спростування має бути підтверджене фактами, гіперпосиланнями на відповідні джерела, коментарями фахових експертів, даними з відкритих джерел тощо.

Подавати матеріали на конкурс можуть особи, старші за 10 років (з дозволу батьків), окрім осіб, які професійно займаються журналістською діяльністю. Одна особа може подати не більш ніж три матеріали в кожній категорії.

До конкурсу приймаються публікації в загальноукраїнських та місцевих онлайн-медіа, а також публікації в соцмережах, які вийшли в період з 1 березня до 10 травня 2020 року включно і не були публічно спростовані на момент подання матеріалу до участі в конкурсі. 

У кожній категорії буде визначено по три переможці з гонорарним фондом:

  • перше місце — 5000 грн;
  • друге місце — 4000 грн;
  • третє місце — 3000 грн.

Для подання матеріалів на конкурс потрібно заповнити електронну форму до 23:59 10 травня включно.

Конкурс проводиться завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. 

Перед тим як узяти участь у конкурсі, експерти ІМІ рекомендують вам уважно почитати поради, як  визначити та зловити фейк.

Liked the article?
Help us be even more cool!