ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представники рівненського духовенства засвітились у "патріаршому календарі" РПЦ

20.12.2023, 15:04
Ганна Калаур

У російському “Патріаршому календарі РПЦ” на 2024 рік розмістили фото представників Української православної церкви (пов'язана з РПЦ). Серед них двоє архієреїв з Рівненщини: архієпископ Рівненський і Острозький Пимен та митрополит Поліський і Сарненський Анатолій.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на митрополита Білоцерківської єпархії ПЦУ Євстратія Зорю. 

Архієпископа Пимена і митрополита Анатолія в календарі вказано як представників Української православної церкви московського патріархату.

Фото – фейсбук Євстратія Зорі

Митрополит Білоцерківської єпархії ПЦУ Євстратій Зоря на своїй фейсбук-сторінці зазначає, що в календарі немає двох митрополитів: Симеона (Шостацького) і Олександра (Драбинка), які раніше були архієреями УПЦ (пов'язана з РПЦ). 

“Бо вони, на відміну від тих, чиї фото нижче можна бачити, РЕАЛЬНО розірвали свою підлеглість Моспатріархії”, – пише Євстратій Зоря.

Речник Рівненської єпархії УПЦ (пов'язана з РПЦ) Василь Начев прокоментував Суспільному наявність зображення архієпископа Пимена в календарі РПЦ.

“Питайте в Росії, а не в нас. Ми там до чого? В нас є свої календарі, в нас є своя церква, в нас є свої видання, в нас є своя митрополія, в нас є свій предстоятель церкви. Для чого нам дивитися те, що пишуть у Росії? Сьогодні Росія каже, що Крим їхній. Як можна вірити в те, що вони сьогодні пишуть? Вони пишуть, що Донбас їхній. Вони брехуни і завойовники. Хіба ми можемо звертати увагу на те, що вони сьогодні пишуть? Хай собі пишуть”, – зазначив Василь Начев.

На обкладинці календаря зображений московський патріарх, предстоятель РПЦ Кіріл Гундяєв, який підтримує війну проти України й благословляє російських солдатів на війну.

У листопаді Служба безпеки України повідомила Гундяєву про підозру в скоєнні трьох злочинів: зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України; виправдовування збройної агресії РФ проти України; планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни.

“Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ, а також представників УПЦ МП в Україні”, – повідомила СБУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!