ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повітрофлотський проспект у Києві перейменували на проспект Повітряних сил України

Київська міська рада перейменувала Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних сил України. Таке рішення Київрада ухвалила 8 лютого в межах дерусифікації, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

“За таку назву виступають кияни, виступає керівництво Генштабу та ГУР, наші військові. Маємо звернення від них. І це питання ми вже обговорюємо давно. Тому вважаю, що час уже поставити крапку. І пропоную нарешті ухвалити це питання. Повітряні сили щодня і щоночі боронять небо, збивають дрони та ракети, що летять на українські міста та села. І наші захисники заслуговують на те, щоб висловити їм шану і вдячність!” – звернувся Кличко до депутатів перед голосуванням.

У Київраді нагадали, що загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ у Києві перейменували вже 353 вулиці. Також від назв, пов’язаних із країною-агресоркою, відмовилися 14 загальноосвітніх шкіл, дві дитячих музичних школи та 25 бібліотек. Крім того, перейменовано кілька парків та дві станції столичного метро.

Нагадаємо, 25 січня 2023 року Київська міська рада оголосила про збір пропозицій щодо перейменування ще 27 міських об’єктів, серед яких був Повітрофлотський проспект.

Проте 1 лютого 2023 року на сайті Київради з'явилася петиція проти перейменування Повітрофлотського проспекту в Києві. Її автор Антон Короб просив владу столиці зупинити збір пропозицій для зміни назви Повітрофлотського проспекту. Він зазначав, що за формальними ознаками назва “Повітрофлотський” не підпадає ані під декомунізацію, ані під дерусифікацію. За його словами, цей проспект “виступає наріжним елементом великого “авіаційного” топонімічного комплексу” і його назва “немає жодних згадок про якийсь “червоний повітряний флот”.

У червні 2023 року постійна комісія з місцевого самоврядування відхилила проєкт рішення про перейменування Повітрофлотського проспекту на Повітрянофлотський. За таке перейменування кияни проголосували в застосунку “Київ Цифровий”.

У липні 2023 року Київрада провалила голосування щодо такого перейменування. Партія “Європейська Солідарність” не дала голосів, оскільки виступала за перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Європейського Союзу. Зрештою, 20 вересня 2023 року міський голова Києва Віталій Кличко вніс проєкт рішення з перейменуваням цього проспекту на проспект Європейського Союзу.

Проте 2 жовтня 2023 року на сайті Київради з'явилася петиція, в якій кияни виступили проти перейменування Повітрофлотського на Європейського Союзу, та просили вшанувати подвиг Повітряних сил під час перейменування.

Крім того, ініціативу перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних сил підтримав командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

Liked the article?
Help us be even more cool!