ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Потураєв: Законопроєкт про покарання за використання анонімних акаунтів у соцмережах не має шансів потрапити на розгляд ВР

25.04.2023, 17:12
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що ймовірність ухвалення  законопроєкту, який запроваджує кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію, розміщену в анонімних акаунтах у соцмережах, дорівнює абсолютному нулю. Про це він сказав у коментарі “Детектору медіа”.

Нагадаємо, відповідний законопроєкт №9223 був опублікований на сайті парламенту 19 квітня. Як зазначено в пояснювальній записці, законопроєкт розробили задля захисту національної безпеки та інтересів України в інформаційній сфері. 

Один з ініціаторів законопроекту Георгій Мазурашу в коментарі виданню заявив, що головною метою документа є “боротьба проти ботоферм та фейкових проєктів, які поширюють неправдиву  інформацію”.  

Своєю чергою Микита Потураєв упевнений, що цей законопроєкт не має реальних шансів потрапити на розгляд Верховної Ради.

“Вважаю імовірність прийняття цього законопроєкту близькою до абсолютного нуля. Ми навіть не збиралися його розглядати найближчим часом на комітеті, адже маємо значно серйозніші пріоритети. Але, зважаючи на надмірну (як для одного з чисельних текстів, які, взагалі-то, десятками зʼявляються в Раді без жодних подальших наслідків) увагу суспільства і навіть наших міжнародних партнерів до цієї дуже і дуже суперечливої ініціативи, ми розглянемо її на найближчому (відповідно до термінів розгляду) засіданні комітету. Майже на 100% упевнений, що наша оцінка буде негативною, тож реальних шансів потрапити на розгляд Верховної Ради України цей законопроєкт фактично не має. Відповідно, й імовірність його прийняття химерична”, – сказав він. 

Депутат вважає, що ця ініціатива суттєво обмежить свободу слова і медіа в Україні, а також заблокує критику влади. 

“Саме тому я і переконаний у відсутності будь-якої підтримки цього законопроєкту як серед членів нашого комітету, так і серед народних депутатів у цілому. Відсутність чітких критеріїв, які згідно з європейською законодавчою та правовою практикою мають бути завжди визначені максимально конкретно і вичерпно, – це пів біди. Головне – це сама “заборонна” філософія законопроєкту, яка є абсолютно не прийнятною для України та українців, які сьогодні боронять як власні і національні, так і загальнолюдські фундаментальні права і свободи”, – зазначив Потураєв.

Liked the article?
Help us be even more cool!