ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посол України в Австрії обурений репортажем австрійського кореспондента Крістіана Вершютца про Ізюм

19.09.2022, 16:51
Фото – скриншот з відео ORF
Фото – скриншот з відео ORF

Посол України в Австрії Василь Химинець обурився через репортаж з Ізюма кореспондента австрійського телерадіомовника ORF в Україні Крістіана Вершютца. Про це український посол написав на своїй сторінці у Twitter, повідомляє Укрінформ.

“Дратує і хвилює: репортаж про Ізюм на ZIB2 (щоденна новинна програма ZIB2 на суспільному телерадіомовнику ORF. – Ред.) – світ приголомшений тяжкими злочинами російської армії, які були виявлені в Ізюмі. І лише ORF сумнівається. Сотні мирних жителів, у тому числі цілі родини, вбиті та скалічені”, – написав Химинець.

До допису він опублікував фото з місця масових поховань в Ізюмі, на якому зображена рука ексгумованої людини із синьо-жовтим браслетом.

“Багатьох перед цим катували, деяких було кинуто в братські могили зі зв'язаними за спиною руками. Виявлено багато російських катівень… Факти, які шокують світ, але применшуються кореспондентом ORF. У чому причина такої релятивізаційної журналістики? Яка мета? Це як насміхання над жертвами. Образа всіх загиблих. Ганебно для ZIB2 та ORF”, – написав посол.

Також Василь Химинець прокоментував висловлювання кореспондента ORF в Україні Крістіана Вершютца про те, що зараз уже ніхто не згадує про масові вбивства українців у Бучі. “ZIB2, ORF, ви серйозно? Про Бучу говорить весь світ. День за днем приїжджають журналісти, іноземні делегації, говорять з тими, хто вижив, жахаються від того, що вони бачили та почули, а також повідомляють про розслідування російських воєнних злочинів міжнародними групами. Іншу картину реальності має лише кореспондент ORF. Що має статися, щоб загострити його сприйняття?” – написав Химинець.

16 вересня в програмі ZIB2 вийшов сюжет про виявлення масових поховань у лісі біля звільненого від російських військ Ізюма. У сюжеті кореспондент ORF в Україні Крістіан Вершютц розповідав про свою поїздку до визволеного Ізюма. 

Він заявив, що наразі заяви офіційних осіб України щодо можливих воєнних злочинів рф в Ізюмі не можна перевірити й що “треба почекати, що скажуть патологоанатоми”. Посилаючись на неназваного “слідчого з поліції Харкова”, кореспондент заявив, що виявлені тіла жертв знаходять у дуже поганому стані й що “є ознаки можливих воєнних злочинів в окремих випадках, але все ж багато людей там загинули від артилерійських обстрілів”, пише Укрінформ.

Водночас, коментуючи питання про значення для України розслідування цих можливих воєнних злочинів, про які заявив Президент України Володимир Зеленський, кореспондент ORF, зокрема, вказав на те, що “не потрібно також забувати й про медійну та інформаційну війну”. 

На цьому тлі Вершютц вказав на те, що Міноборони України спеціально зібрало понад 100 журналістів на процес ексгумації жертв.

Говорячи про “силу картинки”, австрійський журналіст також закликав “згадати Бучу” і яке тоді було “велике збудження”. 

“Але хто сьогодні в медіа ще говорить про це? Хоча водночас також досі немає остаточного розслідування, що і як там хто робив”, – цитує видання Вершютца.

Як повідомляв ІМІ, 9 березня 2019 року СБУ заборонила австрійському журналісту Крістіану Вершютцу в’їжджати до України протягом року та пояснила, що це зроблено для його безпеки. “Підставою для такого рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста. Нагадаємо, що Крістіан Вершютц наголошував у своєму інтерв’ю про існуючі погрози його життю в Україні. Для уникнення можливих провокацій під час перебування австрійського журналіста в нашій країні СБУ відповідно до законодавства прийняла рішення про заборону йому в’їзду”, – йшлося в повідомленні.

На той момент посол України в Австрії Олександр Щерба 8 березня в коментарі австрійській радіостанції Ö1 заявив, що Вершютц “демонстративно” порушив закон, коли він та його команда робили репортаж з окупованого Росією Криму влітку 2018 року. У репортажі йшлося про в'їзд на півострів Керченським мостом з Росії. Київ розглядає це як порушення законів України, повідомило DW.

13 березня речниця МЗС України Катерина Зеленко повідомила, що заборона в’їзду до України для австрійського журналіста Крістіана Вершютца не пов’язана з цензурою, а є наслідком його зневажливого ставлення до українського законодавства.

У МЗС Австрії засудили заборону на в’їзд для журналіста як “неприпустиму цензуру в Європі”.

27 березня 2018 року Крістіан Вершютц звернувся до суду з позовом визнати рішення СБУ про заборону в’їзду незаконним.

12 квітня 2019 року стало відомо, що СБУ скасувала заборону на в’їзд до України Крістіану Вершютцу.

Liked the article?
Help us be even more cool!