ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посадовці часто відмовляють у доступі до інформації через своє незнання – юрист ІМІ

12.11.2019, 14:57
Фото – Київський міський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій
Фото – Київський міський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій

Найскладнішим питанням для держслужбовців і зараз залишається зміна загальних принципів поводження з публічною інформацією. 

Про це зазначив юрист ІМІ Алі Сафаров за результатами семінару, який провів 1 листопада для працівників різних департаментів і відділів Київської міської державної адміністрації щодо доступу до публічної інформації. 

Під час семінару Алі Сафаров розповів посадовцям, що таке доступ до публічної інформації, чому саме він важливий.

“На відміну від радянського принципу “Вся інформація є таємною, щоб ворог нічого не міг дізнатися!”, сучасна демократична концепція полягає в тому, що вся інформація є відкритою за режимом доступу, окрім випадків, прямо передбачених законами. Незважаючи на те що принцип відкритості інформації вже багато років закріплений на рівні Конституції і законів України, незважаючи на наявність адміністративної і кримінальної відповідальності за незаконне утаємничення інформації, на рівні рядових посадовців, особливо в регіонах, проблема з доступом до публічної інформації є дуже болючою”, – зазначив він. 

Юрист нагадав, що, як свідчить аналіз правової гарячої лінії ІМІ, кількість неправомірних відмов на запити про доступ до публічної інформації останнім часом збільшилася. Причому, зауважив Сафаров, посадовці часто відмовляють у доступі до публічної інформації суто через своє незнання і нерозуміння вимог законодавства України.

“Тому проведення семінарів, тренінгів та інших навчальних заходів для посадовців щодо правильної роботи з публічною інформацією, щодо знаходження балансу між інформацією, що становить суспільний інтерес, і приватною інформацією, впровадження правильного розуміння інформаційних відносин і ролі держави в цих відносинах є дуже важливим і ефективним засобом покращення ситуації з відкритістю влади”, – сказав юрист. 

Крім того, Алі Сафаров розповів, яка відповідальність буде накладена безпосередньо на цих посадовців, якщо вони порушуватимуть законодавство про інформацію.

Семінар проводився в межах програми Київського міського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!