ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Попри полон почувалася вільною – ексречниця Донецького прикордонного загону

26.04.2023, 12:00
Фото – Настоящее время
Фото – Настоящее время

Колишня військовополонена, парамедикиня полку “Азов”, маріупольчанка Валерія “Nava” Суботіна-Карпиленко вважає, що в Росії вони, бранки та бранці, почувалися найвільнішими попри полон. Про це вона розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

“У нашому тризубі зашифроване слово “воля”. Він у мене “набитий”, і він був постійно зі мною. Я постійно на нього дивилася, читала це слово в ньому і думала, що моя воля зі мною. Я б так сказала, що, перебуваючи в Росії, ми були там найвільнішими людьми, незважаючи на те що ми там були в полоні”, – сказала Валерія Суботіна-Карпиленко.

Вона згадала, як окупанти намагалися зламати її психологічно.

“Коли я ходила зігнутою (доводилося так ходити майже рік) казали: “Ну что? Украину не согнуть?” Я казала: “Ні. Україну не зламати”. Бо ми реально сталеві. Не лише ми (військові, полонені. – Ред.), а й українці, які боряться за Україну”, – зазначила Валерія Карпиленко.

За її словами, у полоні сил їй надавало очікування зустрічі з батьками загиблого чоловіка, тіло якого окупанти досі не віддали.

Як повідомляв ІМІ, ексречниця Донецького прикордонного загону парамедикиня полку “Азов” Валерія “Nava” Карпиленко-Суботіна була однієї зі 100 українських військовослужбовців, яких Україна повернула з полону 10 квітня 2023 року.

Під час боїв за Маріуполь Валерія повідомляла на своїй фейсбук-сторінці про те, що відбувається на “Азовсталі”, у яких умовах працюють медики.

Валерія Карпиленко – письменниця, захисниця “Азовсталі”, колишня викладачка Маріупольського державного університету, кандидатка наук із соціальних комунікацій. 

5 травня 2022 року на “Азовсталі” вона одружилася зі своїм коханим – прикордонником Андрієм Суботіним. Вони обмінялися обручками з фольги.

7 травня 2022 року Андрій загинув. 17 травня 2022 року під час виходу українських військових з “Азовсталі” Валерія потрапила в полон.

Тривалий час родичі Валерії практично нічого не знали про її долю. У травні 2022 року президент Володимир Зеленський відзначив капітанку Валерію Карпиленко медаллю “За військову службу Україні”.

Liked the article?
Help us be even more cool!