ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад 30 штатів у США подали позов проти Google через зловживання панівним становищем

08.07.2021, 11:48
Фото: justdial.com
Фото: justdial.com

У США округ Колумбія і ще 36 американських штатів подали колективний позов проти компанії Google через можливе порушення антимонопольного законодавства. Про це повідомляє американський телеканал CNN з посиланням на судові документи, передають “Букви”.

Позов подано до суду штату Каліфорнія. Серед 36 штатів, які його ініціювали, є Нью-Йорк, Каліфорнія, Колорадо, Юта, Массачусетс та інші.

Позивачі намагаються оскаржити панівне становище Google на ринку застосунків для пристроїв на операційній системі Android у США. У позові стверджується, що компанія зловживала своїм домінантним становищем на користь власного магазину Google Play, обмеживши водночас конкуренцію.

Зазначається, що метою Google було стримування розвитку сторонніх магазинів застосунків.

Згідно з позовом, компанія вчинила “пряму спробу заплатити Samsung за відмову від відносин із провідними розробниками”, щоб магазин Google залишався найпривабливішим джерелом застосунків для Android. Йдеться про те, що Google “вжив заходів”, щоб утримати Samsung, на чиї пристрої припадає приблизно 60% американських смартфонів Android, від розвитку власного Samsung Galaxy Store.

Google начебто запропонував Samsung певну суму грошей (розмір не розголошується) і частину доходу, заробленого від Google Play Store, якщо корейський виробник смартфонів припинить укладати ексклюзивні угоди з розповсюдження таких популярних програм, як Fortnite від Epic Games. За інформацією позивачів, переговори врешті-решт провалилися.

Крім того, позивачі скаржаться на стягування 30% комісії з розробників застосунків у Google Play за будь-які продажі цифрових товарів, інформує видання Politico.

У колективному позові вказано, що Google контролює 90% ринку застосунків для Android (натомість жоден інший магазин застосунків не займає більш ніж 5% ринку). Наголошується, що хоча Google і дозволяє використовувати на гаджетах інші магазини застосунків, проте пошуковий гігант вжив заходів, щоб жоден із них не став популярним.

“Google використовує своє домінантне становище на ринку для придушення конкуренції і отримання мільярдів доларів комісійних… І ця антиконкурентна поведінка має припинитися”, – зазначив генеральний прокурор округу Колумбія Карл Расін.

У компанії Google вже відреагували на позов, зазначивши, що “дивно, що група генеральних прокурорів штатів вирішила подати позов проти системи, яка забезпечує більшу відкритість і свободу вибору, ніж інші”.

Як повідомляв ІМІ, Європейська комісія відкрила офіційне антимонопольне розслідування щодо американської корпорації Google через підозри в порушенні правил конкуренції ЄС у сфері онлайн-реклами.

На початку червня французьке управління з конкуренції оштрафувало компанію Google на 220 мільйонів євро за просування власних послуг у секторі онлайн-реклами на шкоду конкурентам.

У травні антимонопольний регулятор Італії оголосив про рішення накласти на Google штраф у розмірі понад 100 мільйонів євро за зловживання домінантним становищем.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!