ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Помилки з расовою репрезентацією: Google призупинила генерування зображень людей у своєму ШІ

22.02.2024, 17:45

Компанія Google заявила, що тимчасово заблокувала здатність свого ШІ Gemini (раніше Bard) генерувати зображення людей після повідомлень про неточні історичні образи, створені програмою. Gemini видавав расово різноманітні портрети батьків-засновників США й німецьких солдатів епохи нацизму – ймовірно, з метою підваження расових і гендерних стереотипів, укорінених у генеративні ШІ.

Про це пише The Verge.

“Ми вже працюємо над розв’язанням проблем, нещодавно виявлених у розділі генерування зображень Gemini. Ми тимчасово зупиняємо генерування зображень людей і невдовзі перевипустимо оновлену версію”, – заявила компанія в дописі в соцмережі Х.

Менш ніж за добу до цього Google перепросила за неточності в деяких історичних зображеннях, згенерованих її ШІ-моделлю. Деякі користувачі Gemini запитували картинки з історичними групами людей або постатями на кшталт батьків-засновників і побачили в результатах небілі згенеровані обличчя. Це призвело до поширення в мережі теорій змови про Google, яка нібито навмисно уникає зображення білих людей.

Вчора видання The Verge протестувало кілька запитів для Gemini, зокрема "сенатор США з ХІХ століття", і отримало кілька результатів з чорношкірими жінками й корінними американками. Першою сенаторкою була біла жінка, призначена 1922 року, тож зображення Gemini фактично стирають історію расової й гендерної дискримінації.

Тепер на запити зобразити людину Gemini відповідає так:

"Ми працюємо над здатністю Gemini генерувати зображення людей. Ця функція має бути відновлена невдовзі; ми повідомимо вам про оновлення, коли його буде запущено".

Як повідомляв ІМІ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовилася зареєструвати як онлайн-медіа видання компанії ТОВ "УНІАН Україна". Нацрада відмовила в реєстрації, оскільки серед облич журналістів на сайті регулятор помітив обличчя, сформовані штучним інтелектом, повідомив заступник голови Нацради Олег Черниш. "Подивилися сайт. Подивилися на журналістів. Деякі обличчя сформовані штучним інтелектом. Серед них були живі люди, навіть депутат Державної думи Росії. Не вдалося зв’язатись із сайтом", – сказав він.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!