ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Помер тітушка, обвинувачений у вбивстві журналіста Веремія

27.10.2022, 18:02
Фото - Громадське
Фото - Громадське

Шевченківський райсуд Києва закрив справу щодо тітушки Павла Бялая, обвинуваченого у вбивстві журналіста під час подій Майдану, у зв’язку зі смертю підсудного. Таке рішення 27 жовтня ухвалив суд присяжних на чолі з суддею Оксаною Голуб, повідомляє Watchers.

Павло Бялай був “правою рукою” тітушковода Юрія Крисіна. Йому інкримінували: п. 7, 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (вбивство з хуліганських мотивів за попередньою змовою); ч. 2 ст. 296 ККУ (групове хуліганство); ч. 2 ст. 15 ККУ (замах на вчинення злочину); ст. 340 ККУ (Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів); ч. 1 ст. 263 ККУ (незаконне поводження зі зброєю).

За версією прокуратури, Бялай стріляв із вогнепальної зброї в таксі, в якому їхав журналіст Вячеслав Веремій в ніч на 19 лютого 2014 року. Слідство стверджувало: Бялай був у групі тітушок, які стріляли по протестувальниках у центрі Києва.

На початку слухання 27 жовтня адвокатка Бялая - Тетяна Охрімчук - просила закрити справу у зв’язку зі смертю обвинуваченого. Вона додала копію свідоцтва про смерть на підтвердження своїх слів.

“Смерть настала 13 вересня 2022 року. Матір Бялая надавала мені оригінал свідоцтва щодо смерті. Вона заявила в усній формі, що не має бажання розгляду питання щодо подальшої реабілітації померлої особи”, - сказала захисниця.

Прокурор Володимир Мізерний не заперечував і підтримав клопотання адвокатки. Не була проти і потерпіла Світлана Кирилаш. “Ми перевіряли факт його смерті у відповідному реєстрі. Смерть підтверджено. Свідоцтво надане. Тому заперечень немає”, - сказав прокурор.

Обставини смерті в суді не оголошувались. Прокурор натомість зауважив, що дана інформація належить до медичної і має зберігатись у таємниці.

Видання з формулювання прокурора зробило висновок, що смерть обвинуваченого Бялая настала внаслідок захворювання, а не кримінальних причин.

Зрештою, суд задовольнив клопотання захисниці і закрив справу. “Суд ухвалив: закрити кримінальне провадження за обвинуваченням Павла Бялая у зв’язку з його смертю. Цивільний позов потерпілої Світлани Кирилаш залишити без розгляду”, - оголосив суд присяжних під головуванням судді Оксани Голуб.

У коментарі Watchers потерпіла Світлана Кирилаш зазначила, що прагнула аби звершилося правосуддя.

“Сказати, що задоволена, не можу, бо, звісно, хотілося довести процес до фіналу, щоб звершилося правосуддя. Але треба бути реалістами: так, як працює Шевченківський суд, що засідання [відбуваються] раз на два місяці, і постійно якісь затримки, переважно з боку захисту, то Бялай міг, уже й отримавши термін, його не сидіти, бо на той час уже б відбув повністю. Те, що життя покарало, - може, щось у цьому і є, хоча, на жаль, бачимо, що не завжди й не з усіма працює”, - наголосила вона.

Як повідомляв ІМІ, 9 серпня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Павла Бялая, фігуранта справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія, з тримання під вартою на нічний домашній арешт.

Павла Бялая затримали 9 березня 2017 року і звинуватили за чотирма статтями Кримінального кодексу, зокрема в умисному вбивстві та незаконному поводженні зі зброєю, а також у хуліганстві та перешкоджанні мирним зібранням.

За версією слідства, саме Павло Бялай стріляв з вогнепальної зброї в таксі, у якому їхав журналіст В’ячеслав Веремій, потім витягував журналіста з машини та бив його разом з іншими тітушками. 

Журналіста газети “Вести” В’ячеслава Веремія було вбито в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року на перехресті вулиць Володимирської та Великої Житомирської в Києві. Спочатку його жорстоко побили тітушки, а потім він дістав смертельне вогнепальне поранення. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги. Одним із нападників, який бив битою Веремія, виявився 41-річний спортсмен Юрій Крисін.

Liked the article?
Help us be even more cool!