ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Помер співробітник російської пропагандистської агенції "ФАН" Кирило Романовський

05.01.2023, 10:41
Фото – архів Кирила Романовського
Фото – архів Кирила Романовського

Помер співробітник російської пропагандистської агенції "ФАН" Кирило Романовський.  Про це повідомив засновник ПВК Вагнера Євген Пригожин, відеозапис якого опублікував журналіст Джума Аббас.

Про причини смерті не повідомляється. Сам Пригожин у своєму відеозверненні посилається на інформацію Джуми Аббаса. Низка російських сайтів зазначила, що Романовський нібито мав онкозахворювання.

Директор Інституту постінформаційного суспільства, оглядач "Детектора медіа" Дмитро Золотухін зазначив, що Романовський тривалий час працював у медіаструктурах Пригожина. У своєму зверненні той називає журналіста своїм другом та висловлює співчуття у зв'язку з утратою Романовського.

Як вказує Золотухін, у 2018 році воєнкор надав інформацію про "місцевого фіксера в ЦАР" для Центру управління розслідуваннями, який фінансувався Михайлом Ходорковським.

"Ця інформація була використана спочатку, щоб контролювати переміщення журналістської групи Орхана Джемаля у ЦАР. А потім для планування і здійснення їхнього вбивства. Фактично Романовський створив передумови для вбивства журналістів, яке ніколи так і не було розслідуване", – зазначив експерт.

30 липня 2018 року у ЦАР були вбиті режисер-документаліст Олександр Расторгуєв, воєнний кореспондент Орхан Джемаль і оператор Кирило Радченко, коли вони прямували на машині на зустріч з фіксером на ім'я Мартін. Він мав допомогти з організацією знімання на місці.

Журналісти вирушили до ЦАР для знімання документального фільму про російських найманців з ПВК Вагнера, яку пов'язують з петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним. Проєкт готувався за завданням Центру управління розслідуваннями, що фінансувався опозиційним політиком Михайлом Ходорковським. 

В офіційних повідомленнях, що ґрунтувалися на свідченнях місцевого водія  Б'єнвеню Дувокама, який вижив під час нападу, на росіян напали 10 чоловіків у тюрбанах, які спілкувались арабською. Журналісти нібито намагалися чинити їм опір, за що і були вбиті. Цю версію придумали співробітники структур Євгенія Пригожина, а просувають її офіційні представники МЗС і слідчого комітету, стверджується в доповіді "Досьє".

Liked the article?
Help us be even more cool!