ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавський апеляційний суд залишив без змін вирок блогеру Юрію Подоляці

21.06.2024, 10:45
Альона Яцина

Полтавський апеляційний суд залишив без змін вирок блогеру Юрію Подоляці, засудженому до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Це рішення Зарічного суду оскаржував захисник обвинуваченого. 

Суд повернув скаргу апелянту, тож вирок набрав законної сили, повідомили в Сумській обласній прокуратурі 20 червня.

Юрій Подоляка. Фото – aif.ru
За інформацією правоохоронців, Подоляка народився і жив у Сумах. У 2014 році виїхав  до Російської Федерації. Чоловік у своїх соцмережах називає себе “головним спікером війни”, веде проросійську риторику та виправдовує військову агресію Росії проти України.

“Оскільки блогер відсутній в Україні, стосовно нього здійснювалося спеціальне судове провадження. Водночас за клопотанням слідчого, погодженого прокурором, на майно обвинуваченого, яке перебуває на території Сумської області, рішенням суду накладено арешт”, – йдеться в повідомленні прокуратури. 

Що відомо про Юрія Подоляку

Юрій Подоляка є уродженцем міста Суми, але 2014 року він виїхав до Росії і розпочав там публічно поширювати фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У вересні 2023 року Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді Подоляці. За даними слідства, він коригував російські ракетні удари по Миколаєву на початку повномасштабного вторгнення РФ.

7 вересня 2022 року Сумська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо Подоляки.

19 травня 2022 року правоохоронці повідомили йому про підозру в поширенні інформації, яка містить виправдовування збройної агресії російської федерації проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

У грудні 2023 року Юрія Подоляку заочно засудили до 12 років позбавлення волі за виправдовування збройної агресії РФ та колабораційну діяльність.

У лютому 2024 року підозрюваного в державній зраді проросійського блогера Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років ув’язнення. Суд визнав його винним за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 2 ст. 109);
  • розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 1 ст. 110);
  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111);
  • пропаганда війни (ст. 436);
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 2 ст. 436-2).
Liked the article?
Help us be even more cool!