ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавське видання “Зміст” заявило, що їхню журналістку змусили покинути нараду. У міськраді пояснили, чому

10.08.2023, 10:46
Фото - ЗМІСТ
Фото - ЗМІСТ

Полтавське видання “Зміст” заявило, що журналістку їхнього видання Яніну Мурдзу змусили залишити засідання наради у міській раді, де обговорювали питання щодо цивільного захисту і військових закупівель. У міськраді пояснюють, що попросили вийти під час обговорення 

Секретарка Полтавської міськради, в.о міського голови Катерина Ямщикова пояснила, що нарада мала відкритий статус, але під час наради доповідачі повідомили, що для пояснень наших питань треба частину робити закритою.

Як повідомило медіа на офіційній Facebook-сторінці, під час наради депутат Євген Дикань вимагав від журналістки вийти з кабінету.

“За ініціативи Євгена Диканя журналістку попросили вийти із зали й очікувати на висновки по завершенню обговорень. При цьому більше ніхто з членів наради не був проти присутності журналістки, але і не висловили незгоди із позицією окремого депутата. Дослівно аргументація щодо вимоги покинути приміщення звучала так: “Теперь стоп. Как депутат я против, чтобы журналисты слышали сейчас кто и что. Конечно, сидит, записывает. Я ж говорю”, сказав Євген Дикань, - написав “Зміст”. 

Редакція вважає, що “Євген Дикань змусив журналістку покинути нараду, бо він проти, щоб громада знала про закупівлі військовим, за які платить, особливо в контексті останніх неоднозначних закупівель”. 

“Ми хочемо, щоб наші читачі знали як бажання однієї людини можуть вплинути на публічність обговорення критично важливого напрямку у нашій громаді, яке завчасно анонсували. Допускаємо, що окремі військові питання потребують відсутності медіа, але саме цей захід вчора анонсувала секретар міської ради Катерина Ямщикова, запросивши туди журналістів. Мало того, ми погодилися узгодити матеріал перед публікацією”, - зазначило видання.

В коментарі представниці ІМІ у Полтавській області редакторка видання “Зміст” Анастасія Добряк повідомила, що захід, на який прийшла журналістка, анонсували заздалегідь. Анонс про нараду був опублікований у комунікаційному чаті для міської влади і журналістів. Про те, що частина питань закрита, попередили уже перед нарадою. 

“Пресслужба нам сказала, перед публікацією ми матимемо перевірити матеріал, чи не буде там секретної інформації. Потім сказали, що, коли обговорюватимуть секретну частину, нас попросять вийти. Виявилося, що секретна частина починається там, де Євген Дикань каже, що він проти”, - прокоментувала Анастасія Добряк. 

Згодом “Зміст” опублікував новину про нараду щодо закупівель для військових, вказавши, що коментарі журналістка редакції отримала після того, як вийшла стаття про те, що її з наради вигнали. Але у коментарі представниці ІМІ Анастасія Добряк повідомила, що журналістка Яніна Мурдза дочекалася поки до неї вийдуть по завершенню наради, та їй надали, як і обіцяли, коментарі. 

Депутат міськради Євген Дикань у коментарі представниці ІМІ сказав, що журналістка “Змісту” була єдиною представницею ЗМІ на нараді. Редакторка “Змісту” підтвердила, що представників інших ЗМІ дійсно не було. За словами Диканя, журналістці не перешкоджали перебувати під час усієї наради, а попросили вийти під час обговорення конфіденційної, секретної інформації.

“Ми не були проти, щоб журналісти висвітлювали події і заходи у міській раді. Щодо цієї наради також. Але це була нарада, на якій приймаються важливі військові рішення. В умовах воєнного стану ми не маємо права розголошувати назви частин, закупівлі для яких вирішувалися; не маємо права називати що і в якій кількості закуповуємо. Я попросив головуючу Катерину Ямщикову про те, щоб журналісти вийшли на час обговорення секретної інформації, й було погоджено, що по завершенню наради на всі запитання журналістів надамо відповіді, - сказав Євген Дикань.  

Анастасія Добряк своєю чергою апелює, що журналістку очолюваного нею видання змусили піти за бажанням депутата Євгена Диканя.

“Йому ніхто не заперечив, хоча не було оголошення про початок розгляду секретної інформації. Тим паче, на засіданні були присутні депутати різних фракцій, які не мають доступу до секретних закупівель, отже вони не пройшли спеціальну перевірку. Тоді як на цьому засіданні мали розглядати секретну інформацію, я не знаю”, – прокоментувала редакторка “Змісту”.

Секретарка Полтавської міськради, в.о міського голови Катерина Ямщикова повідомила у коментарі представниці ІМІ, що нарада мала відкритий статус. “Але під час наради доповідачі повідомили, що для пояснень наших питань треба частину робити закритою”, - сказала вона.

За її словами, депутати, розглядаючи питання на нараді, не знали контексту інформації. Знали лише, як пояснила Катерина Ямщикова, що це були листи від військових.  

“Дана нарада, як і багато інших, була першою в мене особисто. У присутнього депутатського корпусу було багато питань щодо закритості інформації, в нас на меті розібратися і відкрити інформацію, яка прибере з теми закупівель дуже неприпустиму тінь недовіри. В момент, коли на нараді було повідомлено, що типу зараз буде інформація “закрита”, контекст відповідно ми не знали, але нам повідомлено, що це. Тож для подальшої роботи по руху до відкритості ми вислухали в форматі закритої наради частину наради. Після чого я, як і обіцяла, підбила її підсумки. Тож на цьому тижні я напишу відповідні звернення і листи, та ми зможемо бачити інформацію так само як і в більшості громад”, - сказала Ямщикова.

Вона додала, що надалі планують налагодити комунікацію із військовими частинами таким чином, щоб отриману від них інформацію полтавці могли бачити. Планують направити відповідні листи, щоб налагодити відкриту комунікацію зі усіма структурними підрозділами, які звертаються у міську раду із листами. Це означає, що міська влада планує зробити закупівлі для військових прозорими. 

Катерина Ямщикова зазначила, раніше на засіданнях сесій опозиційні депутати бачили лише суму, яку виділять, і жодної інформації на що та сума, скільки, кому.

“Ми нічого не знали. Про це неодноразово я говорила на сесіях, і ми не могли не підтримувати, бо це військові. Ми говорили, що оскільки це все засекречено, то все на совісті тих, хто веде закупівлі та на органах, які це мають контролювати”,  - сказала вона. 

Тож Ямщикова  ініціювала нараду, щоб розібратися в цьому: “Зараз вийдемо на ті межі інформації, на яких є інші громади. Знайдено шлях, але для цього буде написано кілька листів”.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що закритими можуть бути лише питання безпеки чи інші теми з обмеженим доступом, згідно з пунктом 1 частини 2 статті 6 Закону “Про доступ до публічної інформації”. 

“Тобто якщо відбувається засідання колегіального органу, де багато чого розглядається, то нормальний підхід: зробити закритими розгляд окремих питань. Але сам по собі статус цієї “наради” не зрозумілий, не відомо, чи офіційно проводився якийсь захід і чи було це засідання колегіального органу взагалі”, - сказав Роман Головенко.

Надія Кучер, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!