ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавська міськрада на вимогу журналістів проведе службову перевірку щодо керівника пресслужби

07.08.2023, 18:16
Катерина Ямщикова і Олександр Дедюхін. Фото Надії Кучер
Катерина Ямщикова і Олександр Дедюхін. Фото Надії Кучер

Полтавська міська рада проведе службову перевірку діяльності начальника відділу – керівника пресслужби міськради Олександра Дедюхіна щодо порушення законів, які регламентують роботу журналістів та забезпечують право на інформацію. 

Такими є результати круглого столу, проведеного 7 серпня у Полтавській міській раді за участі та в.о міського голови та секретарки міськради Катерини Ямщикової, Олександра Дедюхіна та журналістів, повідомляє представниця ІМІ у Полтавській області.

Перевірка відбудеться за підсумками розгляду офіційного звернення журналістів, яке медійники передали Ямщиковій 1 серпня. Таке доручення дала в.о міського голови.

Зустріч влади і журналістів ініціював журналістський хаб Медіабаза.Полтава, щоб обговорити конфліктні питання та шляхи розв'язання, розробити чіткий та прозорий алгоритм співпраці для зменшення бюрократичних перепон у співпраці ЗМІ та влади. У зверненні журналістів, який отримала місцева влада від хабу, серед інших вимог було прохання провести круглий стіл, повідомляє представниця ІМІ.

Під час круглого столу медійники наголошували, що Олександр Дедюхін, уже перебуваючи на посаді, дозволяв собі образливі висловлювання щодо журналістів; у медійників і досі відсутня можливість оперативного, повного, живого спілкування з посадовими особами Полтавської міськради, зокрема, із заступниками міського голови, керівниками департаментів тощо; необхідні для роботи коментарі практично неможливо отримати оперативно. 

Також журналісти заявили, що до цього часу не було створено зручного для медійників каналу комунікації, як було анонсовано під час першої зустрічі з Дедюхіним. Повідомлення про більшість офіційних заходів та які стосуються бюджетних коштів, зазначили журналісти, пресслужба міськради оголошує із запізненням або взагалі не анонсуються.

В.о міського голови Катерина Ямщикова вислухала аргументи обох сторін по кожному пункту звернення журналістів. За підсумками круглого столу було створено тимчасовий чат у Телеграмі для оперативної комунікації з пресслужбою міськради; влада пообіцяла публікувати на сайті проєкти рішень, дати проведення засідань сесії та депутатських комісій; провести службову перевірку щодо керівника пресслужби міськради.

Існуючий телеграм-канал, зазначає представниця ІМІ, припинив оновлюватися з призначенням Дедюхіна на посаду керівника пресслужби, оскільки він був створений та належав екскерівниці пресслужби міськради Аліні Рябоконь. Раніше Дедюхін говорив, що потрібно закупити офіційний телефон та створити єдиний офіційний чат, доступ до якого б передавався очільникам відділу. До сьогоднішнього дня інформування журналістів відбувалося на сайті Полтавської міськради, що не є зручним форматом, бо немає оперативності, озвучили під час круглого столу журналісти. Також анонси деяких подій (вибірково) можна було прочитати на власному каналі Олександра Дедюхіна. 

На запитання представниці ІМІ, чому за час відсутності офіційного каналу для оперативної комунікації із пресслужбою не було розсилок анонсів, повідомлень про засідання сесій та про інші події на електронні пошти редакцій та журналістів, Дедюхін відповів, що це було недопрацювання. Також представниця ІМІ запитала, чому за місяць свого перебування на посаді він не виконав обіцянку про те, що проєкти рішень ради і виконкому включно з додатками будуть публікувати на сайті міської ради. 

“Я наполягав перед керівництвом (мається на увазі тепер уже екссекретаря міськради Андрія Карпова - прим.авт.) про те, що вони мають публікуватися, керівництво від цього відмовилося. Сподіваюся, Катерина Леонідівна (Ямщикова - прим. авт) підтримає мене в цьому питанні”, - відповів Олександр Дедюхін. 

Крім того, під час круглого столу обговорили можливість проведення прозорого конкурсу на посаду керівника пресслужби міськради. Як пояснила Катерина Ямщикова, в умовах воєнного стану провести конкурс можна за умови, якщо Дедюхін звільниться із посади добровільно, та, за бажанням, зможе потім подати свою кандидатуру й таким чином довести відповідність посаді, фаховість. Дедюхін повідомив, що готовий піти з посади, але після того, як матиме результати службової перевірки. “Можливо, я й сам не захочу подавати свою кандидатуру”, - так прокоментував Дедюхін. 

Службова перевірка може тривати до трьох місяців, але, за словами Ямщикової, провести її планують у коротші терміни.

Як повідомляв ІМІ, 1 серпня полтавські журналісти звернулися до влади зі зверненням, у якому попросили провести службову перевірку діяльності начальника відділу – керівника пресслужби Полтавської міської ради Олександра Дедюхіна щодо порушення законів, які регламентують роботу журналістів та забезпечують право на інформацію. Листа підписали 11 журналістів та головних редакторів полтавських медіа.

13 червня в Полтаві відбулася перша пресконференція депутата-священника Олександра Дедюхіна на посаді керівника пресслужби Полтавської міськради. Він пообіцяв сприяти публікації проєктів рішень міської ради, включно з додатками; відновити онлайн-трансляції засідань; технічно полегшити роботу операторам у сесійній залі; налагодити оперативну комунікацію з керівниками департаментів, підпорядкованих міській раді; бути на зв'язку з журналістами 24/7 та відповідати на запитання навіть у неробочий час (продиктував журналістам номер свого телефону). 

Надія Кучер, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!