ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві журналісти просять службової перевірки щодо керівника пресслужби міськради

01.08.2023, 17:09
Фото – Надія Кучер
Фото – Надія Кучер

У Полтаві журналісти просять провести службову перевірку діяльності начальника відділу – керівника пресслужби Полтавської міської ради Олександра Дедюхіна щодо порушення законів, які регламентують роботу журналістів та забезпечують право на інформацію.

Відповідне колективне звернення журналісти передали 1 серпня новопризначеній секретарці Полтавської міської ради та в.о міського голови Катерині Ямщиковій.

Листа підписали 11 журналістів та головних редакторів полтавських медіа, повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області. 

У листі журналісти скаржаться на роботу Дедюхіна, який був призначений на посаду в червні, а також надають пропозиції щодо покращення комунікації. 

"Ми звертаємо вашу увагу на те, що Олександр Дедюхін є депутатом Полтавської міської ради, що може свідчити про його політичну заангажованість. Нами було помічено, що керівник обирає тон висвітлення діяльності міської ради залежно від того, яку фракцію презентує, а не від реальної виконаної роботи. Очільник пресслужби, зацікавлений у якісній комунікації зі ЗМІ та громадою, має бути незалежним та незаангажованим. До того ж призначення людини, яка належить до однієї з політичних фракцій міської ради, суперечить принципу прозорості, підзвітності та відкритості. Ба більше, має ознаки конфлікту інтересів, а також суперечить заданому Урядом та Парламентом вектора законодавства, що нині спрямований на деполітизацію держслужби", – зазначено у зверненні.

У зверненні журналісти зазначають, що Олександр Дедюхін, уже обіймаючи посаду, дозволяв собі образливі висловлювання щодо журналістів; у медійників і досі відсутня можливість оперативного, повного, живого спілкування з посадовими особами Полтавської міської ради, зокрема – із заступниками міського голови, керівниками департаментів тощо; необхідні для роботи коментарі практично неможливо отримати оперативно. 

Також журналісти закидають, що до цього часу не було створено зручного для медійників каналу комунікації, як було анонсовано під час першої зустрічі з Дедюхіним. Повідомлення про більшість офіційних заходів (засідання виконавчого комітету, постійних депутатських комісій, сесійних засідань тощо), а також заходів, що мають суперечливий характер чи стосуються бюджетних коштів, оголошуються пресслужбою Полтавської міської ради із запізненням або взагалі не анонсуються, зауважують журналісти.

"Медійники стикаються з неналежним виконанням посадових обов'язків керівником пресслужби Полтавської міської ради. Мова йде про ігнорування Закону "Про медіа". Попри те що Олександр Дедюхін анонсував рух у бік відкритості міської ради, у медійників, навіть за наявності журналістського посвідчення виникають проблеми з тим, щоб потрапити в приміщення міської ради. Керівник пресслужби ПМР жодним чином не сприяє врегулюванню ситуації згідно з чинним законодавством", – йдеться у зверненні.

Крім того, журналісти зазначили, що призначення на посаду відбулося без проведення прозорого конкурсу, а їм лише повідомили про ухвалене рішення. "На посаду призначили людину, що не відповідає вимогам до посадових обов'язків, не має профільної освіти та досвіду роботи. Під час першої зустрічі з медійною спільнотою міста Олександр Дедюхін не представив концепції розвитку напряму та комунікаційної стратегії роботи міської ради та виконкому", – йдеться у зверненні. 

Журналісти вимагають провести круглий стіл за участю головних редакторів, журналістів та спецкореспондентів Полтави з Катериною Ямщиковою та керівником пресслужби міської ради Олександром Дедюхіним, щоб обговорити конфліктні питання та шляхи розв'язання, розробити чіткий та прозорий алгоритм співпраці "для зменшення невиправданих бюрократичних перепон у співпраці ЗМІ та влади". 

Також журналісти пропонують, якщо за результатами проведеної службової перевірки факт порушення законів буде підтверджено або якщо подальша ефективна робота буде неможливою, "звільнити Олександра Дедюхіна з посади керівника пресслужби та провести прозорий та відкритий конкурс, шляхом якого обрати нового керівника пресслужби ПМР".

У коментарі полтавській представниці ІМІ Олександр Дедюхін сказав, що про журналістське звернення йому поки що нічого не відомо. 

"Щодо круглого столу, я ніколи не відмовляв журналістам у спілкуванні. Отже, все залежить від Катерини Леонідівни (мається на увазі Катерина Ямщикова. – Прим. авт.)", – прокоментував Олександр Дедюхін.

Як повідомляв ІМІ, 13 червня в Полтаві відбулася перша пресконференція депутата-священника Олександра Дедюхіна на посаді керівника пресслужби Полтавської міської ради. Він пообіцяв сприяти публікації проєктів рішень міської ради, включно з додатками; відновити онлайн-трансляції засідань; технічно полегшити роботу операторам у сесійній залі; налагодити оперативну комунікацію з керівниками департаментів, підпорядкованих міській раді; бути на зв'язку з журналістами 24/7 та відповідати на запитання навіть у неробочий час (продиктував журналістам номер свого телефону). 

Надія Кучер, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!