ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польська поліція повернула журналістам "Район.in.ua" вилучену техніку

24.09.2024, 10:39
Мая Голуб

Польська поліція повернула журналістам “Район.in.ua” техніку, яку вилучила в них у березні цього року в місті Бранево. Журналіст Юрій Конкевич та оператор Олександр Пілюк поштою отримали особисті телефони та ноутбук.

Про це представниці Інституту масової інформації у Волинській області повідомив  журналіст видання Юрій Конкевич. 

“Минулого тижня ми отримали повідомлення, що нам повернуть другу частину речей, вилучених поліцією Бранево 6–8 березня. Ми були готові, що це станеться рано чи пізно, бо під час листування та спілкування адвокати з поліцією нам повідомили, що навесні повернуть частину речей, а згодом суто гаджети – наші смартфони та мій ноутбук. Пояснили, що їх ще потрібно “додатково перевірити”. Отож “перевірка” тривала понад пів року”, –  розповів Юрій Конкевич.

Посилка з Польщі з повернутими речами журналістів “Район.in.ua”. Фото Наталії Пахайчук, надані представниці ІМІ

За його словами, інші речі, включно з фотоапаратом, повернули ще навесні. Юрій Конкевич нагадав, що поліція відпустила їх після затримання ввечері 8 березня відповідно до рішення прокурора округу, у якому вказано, що “до нас претензій немає”.  

Журналіст додав, що наразі оскарження депортації триває. Редакція збирає 66 тис. грн на оплату роботи адвоката в Польщі.

“Першу суму вдалося закрити завдяки допомозі міжнародної організації, зараз читачі та друзі “Районів” закрили поки половину необхідного”, – розповів він. 

Зі слів журналіста, наразі невідома дата розгляду судової справи.

Повернуті Польщею телефони журналістів. Фото Наталії Пахайчук, надані представниці ІМІ

Нагадаємо, 7 березня 2024 року Польща депортувала з країни журналіста “Район.in.ua” Юрія Конкевича та оператора Олександра Пілюка, відібравши всю техніку. Медійники проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Польські правоохоронці вилучили редакційний ноутбук, два телефони, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та їхні інші особисті речі.

Після затримання журналістів прокуратура Польщі відкрила кримінальне провадження щодо можливого збору інформації, передання іноземній розвідці даних, які можуть зашкодити Республіці Польща. Йдеться про проведення фото- та відеознімання цивільної критичної інфраструктури в місті Бранево поблизу польсько-російського кордону громадянами України.

Повернутий Польщею вилучений ноутбук журналістів, фото Наталії Пахайчук надані представниці ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!