ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція відкрила справу за заявою "Страни.ua", яка поскаржилася на дописи Кутєпова

17.09.2019, 14:11
Фото – фейсбук Богдана Кутєпова
Фото – фейсбук Богдана Кутєпова

Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою редакції "Страни.ua", яка поскаржилася на заклики до нібито побиття та перешкоджання професійній діяльності її журналістів. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на речника Національної поліції Ярослава Тракала.

"Страна.ua" подала заяву до поліції через дописи журналіста Громадського Богдана Кутєпова у Facebook після пресконференції Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Зокрема, він написав: “Я вважаю так: щоб не було потім вереску про утиски свободи слова, журналістів повинні пиз**ти самі ж журналісти. А журналісток – журналістки. Тих, котрі ставлять тупі питання, просто садити на місце чи виводити з зали. А тих, хто під виглядом журналістів приходить провокувати від Шарія, Медведчука чи з кремлівських помийок типу "Страни.юа", – нещадно пиз**ти. С – Саморегуляція”.

Речниця Головного управління Національної поліції в Києві Оксана Блищик уточнила, що наразі кримінальне провадження не стосується Богдана Кутєпова. “Щодо Богдана Кутєпова немає кримінальних проваджень. Щодо заяви “Страни” – формально є в нас така заява і є кримінальне провадження, внесене (до Єдиного реєстру досудових розслідувань. – Ред.) за статтею 171 ККУ ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів". – Ред.). Воно за фактом вноситься. Тільки після того, як комусь буде оголошена підозра, можна говорити, що відносно когось”, – пояснила вона.

За словами Блищик, після того, як "Страна.ua" звернулась із заявою, у поліції є доба, щоб визначитися з правовою кваліфікацією. Вона додала, що формально є ознаки правопорушення, далі в межах розслідування правоохоронці будуть з’ясовувати. 

Богдан Кутєпов розповів виданню, що про провадження його наразі ніхто не повідомляв. “Нехай мені якось повідомлять про це. Я радий бути першим в історії української журналістики журналістом, не за фактом нападу і перешкоджання якому порушили справу, а через якого. Я пам’ятаю, що при Порошенку, при Януковичу, навіть при Ющенку й далі стаття 171 була аморфна, недосяжна стаття, яка існувала лише в кодексі”, – зазначив він.

Журналіст також пояснив, про що йшлося в дописі, через який "Страна.ua" подала заяву в поліцію: “Слово “пиз**ти” має кілька різних семантичних забарвлень. Воно означає дію, тобто активну діяльність, але це в даному випадку – метафоричне, фігуральне висловлювання, яке означає “не давати спокою, виховувати”. Це була така ремінісценція на [Леся] Подерв’янського – про те, що “я не вірю в силу слова, а вірю в силу пізд**ей”.

Богдан Кутєпов підкреслив, що в його пості не йшлося про фізичну силу: “Хто мене знає, я взагалі проти таких напівзаконних актів прямої дії”.

“Ще був пост про те, що я їду туди (в Українській дім на пресконференцію Сенцова та Кольченка. – Ред.) “потримати за горло ту шаріївську суч*у”, – це, звичайно, звучить так, як виглядає. Але це не означало, що я б її душив за горло. Це означало, що я планував сфотографувати, викласти в мережі, показати, що “ось ця людина, будь ласка, знайомтеся”. Зробити те, що в моїх силах. Моя зброя – це слово. Це звучить пафосно, але я пересвідчився не раз, що воно може й нанести шкоди, й захисти, й що завгодно”, – уточнив він.  

Він зазначив, що буде брати участь у слідчих діях, якщо вони будуть: “Я не боюся наслідків, хоча не здивуюся нічому. Якщо навіть максимально три роки обмеження волі отримаю. <…> Після першої ж зустрічі зі слідчим, який буде вести цю справу, ми поставимо крапки над "і", й складу злочину не буде виявлено. Бо ніякого злочину не було. А от є злочин оцих пропагандистів. Я думаю, до них треба ретельно підійти і розібратися”.

Кутєпов розповів, що вважає помилкою те, що повівся на емоції й у відповідь на коментарі першої заступниці головного редактора "Страни.ua" Світлани Крюкової почав ображати її підлеглу Юлію Корзун.

Крім того, журналіст додав, що не був проти того, що редакція Громадського випустила заяву у відповідь “на істерики "Страни".

16 вересня відбулося засідання редакційної ради Громадського, яка розглядала поведінку Богдана Кутєпова в соцмережі, однак результату наразі немає. Богдан Кутєпов уточнив, що буде дотримуватися рішення, яке ухвалить редакційна рада: “Думаю, що мене не звільнять. Бо за що? За пост у Facebook?”.

Співзасновниця і голова ГО “Громадське телебачення” Наталія Гуменюк розповіла, що рішення редакційної ради є рекомендаційним, тому керівництво ще має ухвалити рішення на загальних зборах.

Liked the article?
Help us be even more cool!