ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція відкрила справу за фактом поширення підлітками нацистської символіки в Києві

Фото – kyiv.gp.gov.ua
Фото – kyiv.gp.gov.ua

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом поширення нацистської символіки в соцмережах. Про це повідомили Київська міська прокуратура та Нацполіція.

Інцидент стався в Києві на Позняках. Група підлітків розгорнула прапор з нацистською символікою посеред вулиці. Ці дії вони фіксували на мобільні телефони. Відеоролик правоохоронці виявили під час моніторингу соціальних мереж.

На місце події оперативний черговий негайно скерував слідчо-оперативну групу, працівників ювенальної превенції, кримінальної поліції та патрульних поліцейських. На місці події правоохоронці встановлювали свідків, учасників та всі обставини події.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 436-1 Кримінального кодексу України – виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. 

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, в Україні діє заборона на використання символіки тоталітарних режимів. Її використання передбачає: 

  • адміністративну відповідальність – стаття 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначає, що виготовлення і пропаганда георгіївської стрічки призводить до накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення;   
  • кримінальну відповідальність – стаття 436-1 Кримінального кодексу України: виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного та  націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів  карається позбавленням волі на строк до п’яти років.
Liked the article?
Help us be even more cool!