ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Лондона розпочала розслідування щодо пропагандиста Грема Філліпса

27.09.2022, 12:15
Фото – The Sun
Фото – The Sun

Відділ Лондонської поліції з розслідування воєнних злочинів розпочав розслідування щодо британського пропагандиста, прибічника Кремля Грема Філліпса, повідомляє The Sun.

Як пише видання, Філліпс цькував українських військовополонених Ейдена Асліна та Шона Піннера після їхнього поневолення, записуючи це на відео. Під час допиту 28-річного Ейдена пропагандист звинуватив його в найманстві та опублікував 44-хвилинне відео на YouTube. Під час допиту Ейден сидить у кайданках, поранений і перебуває під тиском. Відео було зняте у в’язниці в окупованому Донецьку, куди його кинули, засудивши до смертної кари.

Правоохоронці вважають, що Філіпс порушив Женевську конвенцію, адже та забороняє відеознімання для “приниження” військовополонених.

Ейден Аслін повернувся після обміну полоненими додому в Ньюарк, Ноттінгем. Він підтвердив, що правоохоронці розпитали його про роль Філліпса, який зараз живе в Україні.

“Він (Філліпс. – Ред.) розмовляв зі мною так, ніби мою долю вже було вирішено. Здавалося, ніби він знав, що мене стратять. Він був причетний до катувань. Він воєнний злочинець, покидьок. Я хочу, щоб його притягли до відповідальності”, – сказав Ейден. 

Лондонська поліція повідомила, що співпрацює з українською спільнотою в Британії, щоб знайти потенційних свідків і потерпілих.

Як повідомляв ІМІ, у липні 2022 року Велика Британія ввела санкції щодо відомого російського пропагандиста, громадянина Британії Грема Філліпса. 

Грем Філліпс із весни 2014 року бере активну участь у створенні російського пропагандистського продукту, співпрацює з кремлівськими телеканалами. У липні 2014 року йому був заборонений в'їзд до України, але він незаконно проник на окуповані території.

У листопаді 2018 року під будівлею українського посольства у Відні Філліпс намагався спровокувати на бійку посла України в Австрії Олександра Щербу.

А в жовтні 2018 року він поглумився над могилою лідера ОУН Степана Бандери на цвинтарі Вальдфрідгоф у Мюнхені.

У 2017 році Головна військова прокуратура України отримала доступ до всіх мобільних телефонних перемовин Філліпса з 1 квітня 2014 року до 1 січня 2017 року. За даними прокуратури, під час перебування в окупованих районах Донецької та Луганської областей Філліпс активно співпрацював з ватажками бойовиків Арсенієм Павловим (Моторолою) і Михайлом Толстих (Гіві).

В Україні, зокрема в зоні АТО, пропагандист користувався мобільним телефоном із сім-картками операторів МТС і lifecell, за допомогою яких спілкувався з терористами з приводу висвітлення їхньої діяльності, отримував інформацію щодо знімання репортажів, під час яких він допитував українських військовополонених.

Liked the article?
Help us be even more cool!