ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Хмельниччини готова залучати представницю ІМІ до нарад щодо злочинів проти журналістів

15.12.2020, 10:44
Фото – ГУНП в Хмельницькій області
Фото – ГУНП в Хмельницькій області

Поліція Хмельницької області готова організовувати нагальні наради із залученням регіональної представниці ІМІ та місцевих журналістів щодо скоєних злочинів проти представників засобів масової інформації.

Про це йшлося 11 грудня під час зустрічі представниці ІМІ в Хмельницькій області із заступником начальника ГУ НП в області, начальником слідчого управління Сергієм Рекуном. 

Під час зустрічі обговорено питання щодо стану розслідувань правопорушень проти журналістів, питання співпраці ЗМІ та поліцією в Хмельницькій області.

У 2020 році в Хмельницькій області було зареєстроване одне кримінальне провадження щодо заподіяння тілесних ушкоджень журналістці телеканалу NewsOne Тетяні Сивоконь у місті Красилів.

Під час обговорення цього кримінального провадження представниця ІМІ порушила питання щодо його закриття під час досудового розслідування.

“Дійсно, було ухвалення рішення про закриття із самого початку. Слідчий, не дочекавшись матеріалів експертизи, не проводячи всіх слідчих дій, прийняв рішення про закриття. У зв’язку з цим рішення було скасоване прокуратурою, ініціатива була також від органів поліції. За вказаним фактом проведено службове розслідування, створено посилену слідчо-оперативну групу, призначено комплекс експертиз”, – підтвердив під час розмови Сергій Рекун.

Також він додав, що лише після отримання результатів судово-медичної експертизи та зібрання всіх доказів було оголошено підозру та скеровано справу до суду. 

Загалом у Хмельницькій області, за інформацією поліції, з 2012 року і до сьогодні зареєстровано та розпочато 15 кримінальних проваджень, пов’язаних із правопорушеннями проти журналістів. 13 кримінальних проваджень закрито, одне провадження скеровано до суду (в жовтні 2020 року), а одне наразі ще перебуває на стадії досудового розслідування (йдеться про давній випадок – побиття журналіста). Більшість проваджень, які були закриті, кваліфікувалися за статтею 171 ККУ. У цих випадках слідчі за результатами розслідування на той час не дійшли кінцевого процесуального рішення та ухвалили рішення про закриття. За словами Рекуна, ці випадки не були пов’язані з журналістською діяльністю.

Також заступник начальника ГУ НП в Хмельницькій області повідомив, що випадки правопорушень проти журналістів та працівників засобів масової інформації перебувають у них на посиленому контролі, за всіма фактами слідчі вносять відомості до ЄРДР, у реєстрі наявна позначка за професією, а також є закріплені слідчі, які тримають на контролі вказані провадження.

Загалом Сергій Рекун наголосив про відкритість поліції та готовність до співпраці з журналістами. Також, додав він, поліція готова проводити публічні заходи для журналістів в офлайн-форматі, однак наразі перешкодою цьому є поширення коронавірусу в Україні та наявність карантинних обмежень.

Liked the article?
Help us be even more cool!