ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Перед виборами в ЄС Європарламент ухвалив резолюцію проти російської дезінформації

Резолюцію "Рашагейт: звинувачення Росії у втручанні в демократичні процеси в Європейському Союзі" на пленарному засіданні підтримали 433 депутати Європейського парламенту. Проти були 56 депутатів, повідомляє Укрінформ.

Приводом для резолюції стали звинувачення в співпраці з російськими спецслужбами на адресу латвійської депутатки Тетяни Жданок.

"Випадок Тетяни Жданок може бути не поодиноким, і ще більше членів Європарламенту можуть мати зв'язки з російською розвідкою попри агресивну війну, розв'язану Росією проти України. Починаючи з 2014 року кілька депутатів Європарламенту відвідали окуповані території України та Грузії, а також були прийняті в Сирії кривавим диктатором Башаром Асадом", – йдеться в тексті документа.

У Європарламенті наголосили, що напередодні європейських виборів 2024 року слід очікувати посилення втручання та маніпулювання інформацією з боку Росії.

Автори резолюції посилались і на Європейський центр боротьби з гібридними загрозами щодо діяльності Росії з дестабілізації Іспанії. Депутати стурбовані зв'язками між каталонськими сепаратистами, включно з представниками регіонального уряду Каталонії і колишнього регіонального президента й нинішнього депутата Європарламенту Карлеса Пучдемона. Водночас наводяться свідчення Віктора Тарраделласа, колишнього члена партії Пучдемона, який стверджує, що "Росія пропонувала надіслати 10 тисяч солдатів, а також погасити регіональний борг Каталонії, якщо Каталонія визнає український Крим територією Російської Федерації".

Європарламент засуджує колишніх високопосадовців, які вирішили служити російському режиму, та наполягає на ухваленні правил, які б забороняли їм обіймати посади в державних компаніях Росії, Китаю, Ірану та інших автократичних держав.

Окремо в резолюції відзначено "російську політику використання культури як зброї для досягнення цілей Кремля та використання російських громадян, які працюють у цій сфері, як агентів впливу та шпигунів".

Водночас документ містить застереження від відкриття кордонів ЄС для росіян, які намагаються виїхати з країни, щоб уникнути призову в армію або економічних труднощів, пов'язаних із санкціями, оскільки "після переїзду на територію держав-членів ЄС дехто з них може почати відігравати активну роль у просуванні або підтримці поширення російського наративу і пропаганди, як це вже сталося в Грузії та Сербії".

Як повідомляв ІМІ, заступники постійних представників держав-членів Європейського Союзу в Брюсселі 2 лютого досягли угоди щодо Акта про штучний інтелект, який стане першим механізмом обов’язкового регулювання цієї сфери у світі.

За даними наукової співробітниці кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона, докторки Джейд Макглінн, Російській Федерації важко просувати свою пропаганду у Великій Британії через потужну підтримку цією країною України. Тож тут росіяни зосередилися на просуванні тези про "російську культуру".

Liked the article?
Help us be even more cool!