ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

П'ять років тюрми отримав учитель з Миколаївщини, що брав по 23 грн за публікацію пропаганди в однокласниках

Учителя інформатики з Первомайська в Миколаївської області засудили до п‘яти років і одного місяця в'язниці за поширення матеріалів із закликами щодо захоплення України. Російські наративи 53-річний чоловік публікував з робочого комп'ютера в однокласниках і брав за пост 50 російських рублів (23 гривні).

Про це йдеться у вироку Первомайського міськрайонного суду від 1 травня.

Чоловік звинувачувався у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікації її учасників (частина 1, частина 2 статті 110, частина 2, частина 3 статті 436-2 КК України).

Засуджений за російську пропаганду вчитель з Миколаївщини. Фото – Миколаївська обласна прокуратура

Зазначається, що в березні 2022 року з власного акаунту в однокласниках учитель долучився до різноманітних антиукраїнських спільнот і поширював публікації, які мають ознаки виправдовування війни РФ проти України. 

У публікаціях, які поширював чоловік, міститься публічний заклик до вчинення дій насильницького характеру стосовно представників української нації, а також зміни меж території (зміни державного кордону) України.

“У поширеному відео з наступним текстом: “00:00 – 00:59: “Борьба за победу в Специальной военной операции – общее дело всей страны. Мы должны поддержать тех, кто вносит вклад в нашу Победу: воинов, их жен и детей…” – міститься публічний заклик до вчинення умисних дій зі зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України”, – йдеться у вироку суду. 

У листопаді 2022 року чоловік поширив відео, у якому популяризував, зокрема, нині засудженого до 15 років ув'язнення за державну зраду херсонського колаборанта Володимира Сальдо. Він поширив відео, на якому той розповідає про “возз'єднання” РФ.

Окрім поширення проросійських наративів, учитель з Первомайська також ставив позначки “клас” на публікації з антиукраїнським змістом. У такий спосіб, зазначається в рішенні суду, він здійснює поширення вказаної публікації всім користувачам однокласників та робить її видимою на його персональній сторінці для всіх користувачів соцмережі.

У суді чоловік свою провину в злочинах не визнав та заявив, що виконував завдання та публікації робив за гроші: 50 російських рублів за пост.

Він також пояснив, що публікував в інтернеті чужі матеріали, які зазвичай навіть не читав.

“За що йому сайти платили за використання його персональних даних в публікаціях. Не заперечував того факту, що зазначені в обвинувальному акті публікації були серед опублікованих ним чужих матеріалів. Наполягав, що він публікації не поширював, а саме публікував за завданнями, які йому приходили в мережі Інтернет, він підписувався на російські телеграм-канали та публікував за винагороду, за 50 рублів за публікацію, серед яких було багато реклами”, – йдеться у вироку.

Суд визнав його винним та призначив покарання – п'ять років та один місяць позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!