ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

П’ять контрольованих владою РФ хакерських угруповань атакують Україну та НАТО – Google

17.02.2023, 17:39
Фото – corinna-goering.de
Фото – corinna-goering.de

П’ять пов’язаних з російською владою хакерських угруповань, частина з яких співпрацює з ГРУ та ФСБ, влаштовують атаки на Україну та країни НАТО. Про це йдеться в доповіді “Туман війни”, опублікованій групою аналізу загроз Google, повідомляє Радіо Свобода.

Серед таких хакерських угруповань є FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz і FrozenVista.

Однією з головних стратегій цих угруповань хакерів фахівці називають фішинг. Найчастіше хакери атакують пошту Gmail, а також поштові сервіси різних урядових установ – Міноборони, МЗС та інших.

Так, угруповання FrozenBarentz, за даними групи аналізу загроз Google, пов’язане з ГРУ та армією РФ і займається шпигунством, дезінформацією, руйнуванням інформаційних систем. Серед цілей атак угруповання Україна (інфраструктура, яка була уражена у 2015 та 2016 роках), країни НАТО, Грузія, Південна Корея. Одним з об’єктів кібератак FrozenBarentz був турецький виробник безпілотників Bayraktar.

Водночас угруповання Summit, за даними експертів, пов’язане з ФСБ. Її співробітники займаються шпигунством. Цілями хакерів були переважно сили безпеки країн НАТО. У липні 2022 року угруповання замаскувало шкідливе ПЗ під програму, яку можна завантажити з домену, схожого на сайт полку “Азов”.

Також у доповіді Google фігурує білоруське угруповання Pushcha, яке займається шпигунством і веде інформаційні кампанії. У 2021 році угруповання провело кампанію Ghostwriter, під час якої розповсюджувало проросійські публікації, зламуючи для цього новинні сайти й розміщуючи там фейкові публікації.

Хвиля кібератак, організована російськими хакерськими угрупованнями, почалася ще до війни: перші фішингові кампанії проти України були зафіксовані фахівцями Google у квітні 2021 року. Незадовго до того російська армія почала стягувати свої сили до кордону з Україною. Кількість кібератак на Україну, за даними групи аналізу загроз Google, у 2022 році зросла в три з половиною рази в порівнянні з 2020 роком, а кількість атак на країни НАТО – учетверо.

Як повідомляв ІМІ, сайти НАТО 12 лютого зазнали кібератаки, ймовірно російських хакерів.

Liked the article?
Help us be even more cool!