ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Опитування: 46% українців підтримують продовження блокування російських вебресурсів, 43% – проти

07.04.2020, 13:05
Фото – netfreedom.org.ua
Фото – netfreedom.org.ua

Серед опитаних немає однозначної позиції щодо блокування російських вебресурсів: 46% респондентів вважають, що дію санкцій потрібно продовжити, 43% – що слід припинити. Ще 11% утрималися від відповіді. Про це свідчать дані березневого опитування компанії Kantar.

Блокування російських веб-ресурсів

Згідно з опитуванням, мешканці заходу (68%) та Києва (58%), респонденти з матеріальним станом, вищим за середній (54%), та доходом на особу понад 10 тис. грн (58%) частіше, як порівняти з вибіркою загалом, вважають за необхідне продовжити блокування російських вебресурсів. 

Мешканці півдня (57%) та сходу (54%), респонденти з низьким матеріальним станом (56%) та доходом на члена родини до 3 тис. грн (53%) частіше зазначають, що блокування слід скасувати.

Переважна більшість опитаних користувалися російськими вебресурсами до їхнього блокування (51% – часто та 38% – інколи). Не користувалися 10%, 1% не відповіли.

Користування російськими веб-ресурсами

Як ідеться в повідомленні, кияни значно рідше відповідали, що користувалися російськими вебресурсами (82% проти 89% щодо вибірки загалом), мешканці сходу рідше зазначали, що не користувалися (6% проти 10% щодо вибірки загалом). Респонденти з доходом понад 10 тис. грн на особу значно частіше вказували, що російськими вебресурсами не користувалися (15%).

58% опитаних користувалися спеціальними додатками для доступу до російських вебресурсів уже після блокування (17% – часто та 41% – інколи). 37% не користувалися, 5% – завагалися з відповіддю.

Мешканці сходу (66%), молодь (70%) та чоловіки (64%) значно частіше за вибірку загалом користувалися такими додатками, мешканці заходу та представники старшої вікової групи – рідше (47% та 52% відповідно).

Щодо дій за умови скасування блокування російських вебресурсів опитані теж не мають однозначного рішення: користуватися ними планують 38%, 42% – не користуватимуться. П’ята частина не відповіли (20%).

Мешканці сходу та півдня значно частіше за вибірку загалом кажуть про намір користуватися російськими вебресурсами (51% та 49% відповідно). Мешканці заходу, респонденти з матеріальним станом, вищим за середній, та доходом понад 10 тис. грн на особу частіше відповідають, що не користуватимуться ними (64%, 51% та 52% відповідно).

Опитування репрезентує міське населення України, яке користується інтернетом, 18–55 років за статтю, віком, типом населеного пункту, регіону (проникнення інтернету в цій групі – 84%). Обсяг вибірки – 1000 респондентів.

Як повідомляв ІМІ, 15 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яке передбачає трирічне блокування доступу до російських соцмереж "ВКонтакте" й "Одноклассники", а також до сервісів Яндекса і Mail.ru.

22 липня 2019 року Рада національної безпеки і оборони України повідомила, що санкції щодо заборонених російських соцмереж не скасовано. Таку інформацію оприлюднили на сайті РНБО у зв’язку зі збільшенням кількості повідомлень про ймовірне скасування санкцій, застосованих щодо російських соціальних мереж на території України.

Liked the article?
Help us be even more cool!