ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ООН визнала затримання журналіста Ігоря Лосика порушенням міжнародного права

Фото з родинного архіву
Фото з родинного архіву

Робоча група ООН зі свавільних затримань визнала, що уряд Білорусі порушив міжнародне право в частині прав людини, ув’язнивши журналіста Ігоря Лосика.

Відповідаючи на звернення правозахисної організації Freedom Now і міжнародної юридичної фірми Dechert LLP до суду, ООН дійшла висновку, що "арешт і затримання пана Лосика ґрунтувалися виключно на його журналістській діяльності та реалізації ним свободи слова", повідомляє Радіо Свобода.

"Ми вітаємо рішення робочої групи… На жаль, Ігор лише один з багатьох журналістів у вʼязниці в країні, яка неодноразово використовувала судову систему для покарання за інакодумство. Ми закликаємо уряд виконати рішення робочої групи та негайно звільнити Лосика", – сказав юридичний офіцер Freedom Now Адам Ледмат.

До арешту Ігор Лосик працював консультантом білоруської служби Радіо Свобода та керував інформаційним телеграм-каналом "Білорусь головного мозку". Під час президентських виборів у Білорусі у 2020 році це був другий за популярністю Telegram-канал у країні.

25 червня 2020 року Лосика заарештували й спочатку звинуватили в "порушенні громадського порядку" за нібито використання каналу для масових заворушень напередодні виборів. Під час затримання Лосика тримали без зв’язку із зовнішнім світом і, як повідомляється, під загрозою фізичної розправи, а також тиснули на нього та його сім’ю, щоб вони зізнались у звинуваченнях.

Звільнити Лосика закликали Держдепартамент, Гельсінська комісія США, Комісія Тома Лантаса з прав людини, Агенція США з глобальних медіа та інші.

Як повідомляв ІМІ, у січні 2023 року суд у Білорусі засудив дружину Лосика Дарʼю до двох років колонії за звинуваченням у "сприянні екстремістській діяльності". Політично вмотивовані звинувачення повʼязані зі спробами Дарʼї клопотати про звільнення чоловіка. Євросоюз назвав вирок "ганебним".

Liked the article?
Help us be even more cool!