ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен: Медійна активність не допомагала поверненню депортованого до РФ Богдана Єрмохіна

Фото – омбудсмен України
Фото – омбудсмен України

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що медійна активність напередодні повернення депортованого Росією підлітка Богдана Єрмохіна не допомагала процесу, а навпаки.

Про це він повідомив в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає Укрінформ.

“Російська сторона звертала увагу, що “ми його ще не повернули, а ви вже публічно показуєте, що він має розповідати про те, наскільки погано з ним поводились”. На майбутнє – я хочу це зупинити. Коли нам треба публічність, ми про це кажемо, коли не треба – ми теж кажемо. Це стосується всіх питань повернення українських дітей”, – наголосив Лубінець.

Також омбудсмен розповів, що до процесу повернення Богдана Єрмохіна, якого незаконно вивезли з тимчасово захопленого Маріуполя в РФ, були долучені посередники – Катар і ЮНІСЕФ.

За словами Лубінця, вже під час першої розмови він сказав Богданові, що для його повернення з Росії будуть залучені посередники.

“Тоді в нас публічно не звучало про Катар, але Богдану я вже сказав про те, що Катар буде цим займатись. У поверненні брали участь багато людей. Вперше ми залучили ЮНІСЕФ. Я не можу розповідати багато деталей, але можу сказати, що присутність Катару і міжнародних організацій допомогли нам повернути Богдана”, – розповів омбудсмен.

Зокрема, за його словами, ЮНІСЕФ допомагав з верифікацією, встановленням місця перебування підлітка та переданням документів російській стороні.

“Я маю всі підстави казати, що це був перший, але точно не останній випадок, коли працівники ЮНІСЕФ з різних місій на території різних країн були долучені. І сподіваюся, що це нам дозволить збільшити кількість повернених українських дітей”, – зазначив Лубінець.

Нагадаємо, 19 листопада 2023 року викрадений росіянами в Маріуполі Богдан Єрмохін повернувся до України. Цього дня йому виповнилося 18 років.

Богдан Єрмохін – сирота з Маріуполя Донецької області. Коли місто перейшло під контроль загарбників, хлопця незаконно вивезли до Росії й передали прийомній родині в Підмосков'ї.

Єрмохіну було призначене приймання в підмосковному військкоматі на грудень, після того як йому виповниться 18 років.

Підліток записав звернення до президента Володимира Зеленського з проханням допомогти йому повернутися до України.

Liked the article?
Help us be even more cool!