ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційна влада Криму ліквідовує кримськотатарські видання “Янъы дюнья” та “Йылдыз”

02.12.2015, 11:43

Так звана "Рада міністрів" Криму розпорядилася реорганізувати державні автономні установи “Редакція газети  “Янъы дюнья” та “Редакція журналу “Йылдыз” шляхом їх приєднання до державної автономної установи “Медіацентр ім. Ісмаїла Гаспринського”. Про це йдеться у розпорядженні "Ради міністрів" від 23 листопада, повідомляє QHA.

Повідомлення про розпорядження опублікував на своїй сторінці у Фейсбук голова Спілки кримськотатарських письменників Різа Фазил.

Згідно з розпорядженням, правонаступником цих двох редакцій визначено “Медіацентр ім. Ісмаїла Гаспринського”. Також має бути створена комісія щодо припинення діяльності цих двох редакцій.

Як зазначає QHA, по суті, два найстаріших та найіменитіших видання втратили тепер свою самостійність, ставши структурним підрозділом нового медіахолдингу, який очолив екс-глава Республіканської бібліотеки імені І.Гаспринського Айдер Емірів.

“Реорганізація діяльності таких видань, як “Янъы дюнья” та “Йылдыз”, - реалізація того задуму, який нова влада хотіла зробити давно, ще з минулого року. За великим рахунком, взамін на пряме фінансування та інші блага, які обіцяла нова влада виданням, слідував повний контроль за інформаційною політикою та фінансовою діяльністю друкованих видань”, - пише видання.

У свою чергу, пише QHA, колективи цих видань провели збори, на яких назвали так звану реорганізацію погано прихованою ліквідацією і вимагають додаткового вивчення питання та внесення відповідних змін до вищевказаного розпорядження "Ради Міністрів". Про це йдеться у протоколі засідання редакційної колегії журналу “Йылдыз” за участю керівництва газети “Янъы дюнья” і членів правління Спілки кримськотатарських письменників, витягом якого поділився голова Спілки Різа Фазил.

Учасники засідання висловили свою незгоду у способі приєднання видань до створеного при Деркомнаці “Медіа-центру ім. І.Гаспринського”. Приєднуючи видання до “Медіа-центру”, їх повністю позбавляють самостійності, оскільки позбавляють їх статусу як юридичних осіб.

Колективи редакцій категорично проти цих маніпуляцій Держкомнацу і “Медіа-центру” під назвою “реорганізація”, пише видання.

У протоколі засідання йдеться: “Якщо без маніпуляцій (ми вивчили це питання), то слід робити так, як зроблено в Татарстані. Створений там “Татмедіа” об'єднує без малого 85 так званих філій, тобто газет і журналів. І ніхто при приєднанні до “Татмедіа” не ліквідував їх, не позбавляв їх статусу як юридичних осіб. Всі вони зареєстовані, мають свої статути, свої печатки, їх редактори повністю зберігають свої повноваження по керівництву діяльністю своїх видань. А те, що зроблено по відношенню до єдиного в світі літературно-художнього журналу кримскотарскьою мовою і газеті “Янъы дюнья” - це діскрмінація по відношенню до кримськотатарських видань, по відношенню до національних цінностей кримськотатарського народу. Бо по-іншому не можна це оцінити. Нам відомо, що представник Держкомнацу неодноразово їздив до Казані для вивчення цього питання. Так чому ж тут робиться не так як в Татарстані?”.

Отже, редакції хочуть зберегти свої статуси як юридичних осіб і у разі відсутності реакції відповідних офіційних осіб на їх вимогу додатково вивчити питання та внести відповідні зміни до вищевказаного розпорядження, колективи звертатимуться до вищих державних органів Російської Федерації, зокрема до президента.

Видання заявили, що не припинятимуть свою діяльність, будуть продовжувати працювати і чекати відповіді на вимогу.

Керівництво видань попросило громадськість підтримати зусилля колективів і письменників щодо захисту журналу і газети.

Довідка. “Янъы дюнья” ("Новий світ") - республіканська газета кримськотатарською мовою, що видається в Криму з 1918 року. Виходила раз на тиждень, по п'ятницях, тиражем 3,7 тис. примірників, і була гордістю багатьох кримських татар протягом майже століття.

“Йылдыз” (“Зірочка”) - кримськотатарський літературно-художній, науковий, історичний журнал кримськотатарською мовою. Виходив з 1976 року у вигляді альманаху, з 1980 року - у вигляді журналу.

Liked the article?
Help us be even more cool!