ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційний суд Криму затвердив штраф громадянській журналістці Лутфіє Зудієвій за дописи про учасників "Білогірської групи"

 
Громадянська журналістка, правозахисниця Лутфіє Зудієва. Фото – Ілля Тарасов / Крим.Реалії

Окупаційний Київський районний суд Сімферополя розглянув апеляційну скаргу на штраф правозахисниці та журналістки Лутфіє Зудієвої та залишив рішення про притягнення її до адміністративної відповідальності чинним. 

Про це повідомила громадська ініціатива “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Зудієвої Еміля Курбедінова.

Адвокат назвав рішення апеляційної інстанції “очікуваним” та зауважив, що разом з підзахисною вони оскаржуватимуть його в касації.

“Я розумію, виходячи із судових засідань, матеріалів справи, що суд спирається на щось інше, але не на закон та чіткі порядки, встановлені у правовідносинах про публікації засобами масової інформації”, – заявив Курбедінов.

Він нагадав, що Лутфіє Зудієва як приватна особа в приватному каналі опублікувала інформацію про судові засідання в справі “Білогірської групи”.

“Держава в особі правоохоронних органів і судової інстанції, що підіграє їм, просто має намір зробити так, щоб жодна інформація для народу про такі гучні політичні судові процеси не була оголошена. Щоб люди мовчали й не говорили навіть факти, без жодного забарвлення”, – додав адвокат. 

Він додав: якщо касаційний суд також не змінить рішення щодо правозахисниці та громадянської журналістки, він має намір звернутися до міжнародних інстанцій.

Переслідування журналістки Лутфіє Зудієвої

Як повідомляв ІМІ, 22 лютого 2024 року представники російського “Центру протидії екстремізму” провели обшук у будинку Лутфіє Зудієвої. Після обшуку її відвозили до центру, але згодом відпустили. 

На неї склали протоколи щодо скоєння адміністративних правопорушень, передбачених частинами 2 та 2.1 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (“зловживання свободою масової інформації”). Вона у своєму дописі на фейсбуці стосовно незаконного переслідування ймовірних учасників “Хізб ут-Тахрір” не зазначила, що цю організацію визнано в РФ терористичною, а також, посилаючись на статтю Радіо Свобода, не вказала, що цю організацію визнано “іноземним агентом”.

У березні 2024 року підконтрольний РФ Київський районний суд у Сімферополі оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву на 2500 рублів (1 тис. гривень). Протокол на неї за статтею про “зловживання свободою масової інформації” склав співробітник російського “Центру протидії екстремізму” (ЦПЕ) Роман Філатов.

За словами Зудієвої, суд ухвалив рішення без її участі та не розглянув письмових заперечень в адміністративній справі. Вона вважає, що не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а начальник відділу ЦПЕ в Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту фейсбук-сторінку до зареєстрованого медіа.

У квітні 2024 року окупаційний суд Криму оштрафував кримськотатарську правозахисницю та громадянську журналістку Лутфіє Зудієву, визнавши винною в “зловживанні свободою масової інформації”. 

7 травня 2024 року Кримській правозахисниці та журналістці Лутфіє Зудієвій вручили застереження від окупаційного “Центру протидії екстремізму”.

Liked the article?
Help us be even more cool!