ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційний суд Криму залишив чинним штраф блогеру Ролану Османову

04.02.2022, 12:09
Фото – фейсбук Ролана Османова
Фото – фейсбук Ролана Османова

Окупаційний Верховний суд Криму відхилив апеляцію на рішення “Київського райсуду”, який оштрафував кримськотатарського блогера Ролана Османова.

Про це Ролан Османов повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

“Київський райсуд” визнав блогера винним у порушенні обмежень режиму підвищеної готовності та призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 15 тисяч рублів.

“Під час оголошення рішення суду, після наведених мною і моїм захисником аргументів та доводів про неспроможність справи, відсутність події та складу правопорушення, неправомірності рішення суду попередньої інстанції, бачиш, з яким цинічним виглядом суддя зачитує вже давно заготовлене рішення, розумієш судову систему, там немає мети досягнення справедливості, а лише виконує функцію обслуговування запитів державного апарату”, – написав Ролан Османов.

“Не потрібно себе тішити надією на совісність чи справедливе ставлення з боку російських суддів, ця держава є наступником Совка”, – процитував блогер свою адвокатку Хатідже Мамут.

У коментарі представниці ІМІ щодо окупованих територій Криму та Донбасу адвокатка Хатідже Мамут зазначила, що засідання проходило в робочому режимі. 

За її словами, сторона захисту просила запросити прокурора для підтримання обвинувачення.

“Законом це прямо не передбачено і не заборонено. Чому ми, захисники, робимо це в цих процесах? Ми вважаємо надуманість та фальсифікація обвинувачень спрямовані на те, щоб активістів позбавити навіть малого бажання ходити захищати, підтримувати своїх співвітчизників, їх лякають цими адміністративними штрафами. Оскільки це робить один із силових органів – поліція, – ми вважаємо, було б справедливим, щоб не тільки вони віддувалися, а й державне обвинувачення підтримувало цю сторону, і показали б, скажімо так, кругову поруку в “чорній” справі”, – пояснила адвокатка.

Утім, за її словами, суди перших та вищих інстанцій у цих клопотаннях відмовляють і посилаються на те, що в кодексі РФ про адмінпорушення не передбачається участь прокурора.

Також захист подавав клопотання щодо виклику та допиту осіб, які складали ці протоколи. Це теж не передбачає російське законодавство, зазначила Хатідже Мамут.

Відмовили захисту й у веденні відеофіксації судового засідання. “Ми – це всі захисники. Це охоплює всі аналогічні процеси. Вони всі йдуть як під копірку”, – додала адвокатка.

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року російські силовики провели в Криму п'ять обшуків і після цього затримали п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, двоюрідних братів Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

Після затримання п'ятьох кримських татар російські силовики затримали ще 40 людей, які прийшли до будівлі управління ФСБ у Сімферополі, щоб дізнатися про долю тих, кого затримали раніше. Серед них були активісти, громадянські журналісти та родичі.

3 грудня 2021 року “Київський районний суд” Сімферополя розглянув матеріали про адміністративне правопорушення щодо блогера Ролана Османова, якого біля будівлі ФСБ затримали силоміць. “Суддя” Галина Хулапова визнала його винним у порушенні обмежень режиму підвищеної готовності та призначила штраф у 15 тисяч рублів.

Liked the article?
Help us be even more cool!