ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційний сенатор від Запорізької області Дмитро Рогозін стверджує, що спалював українські книги

Російський чиновник, пропагандист, представник окупаційної влади від РФ на захопленій частині Запорізької області Дмітрій Рогозін стверджує, що власноруч спалював українські книги зі шкільних бібліотек окупованої частини Запорізької області.

Про це повідомляє низка телеграм-каналів, зокрема, пропагандистський телеграм-канал “Запорожский телеграф”, телеграм-канал самого Рогозіна, телеграм-канал “Пул № 3” з посиланням на інтерв'ю Рогозіна пропагандисту з кремлівського пулу Дмітрію Смирнову. 

У телеграм-каналах наводиться однакова відеоцитата Рогозіна із зізнанням у злочині. Так, Дмитро Рогозін говорить: 

“Пам'ятаєте, коли за Гітлера фашисти почали спалювати книги на багаттях? Звичайно, так. Відмінний такий епізод. Я ніколи не думав, що сам спалюватиму книги. Я, коли приїхав у Запорізьку область і коли пройшовся школами, бібліотеками, там такі книжки, я вам скажу. “Юність Гітлера”, Mein Kampf це взагалі настільний посібник. Історія всього цього українського націоналізму у таких гарних картинках. Я прямо згріб у мішок ці книги, сам узяв бензин і підпалив це. Некрасиво, звичайно, з мого боку, як доктора наук, напевно, книжки спалювати, але це не книги, це отрута реальна для дітей”, зізнався російський чиновник на камеру у скоєнні ряду злочинів.

У своєму коментарі до цієї відеоцитати у власному телеграм-каналі “Рогозін” він додав: 

“Цього разу треба докорінно випалити все це "українство" як ідеологію. Відгородити від нього українців. Спалити цю ідеологію разом з її ублюдочною літературою, маячною історією, людожерством "давніх укрів", захопленням фашистською "естетикою" та холуйством перед Заходом. Спалити, щоби духу не залишилося. Жодних перемир'я. Будь-яке перемир'я, а тим більше замирення – це вірна смерть нашим дітям та онукам”, - написав він. 

Окупант-чиновник Рогозін зізнається пропагандисту Смірнову, що власноруч спалював книжки і хоче ще. Скрин: телеграм-канал “Рогозин”

Будь-яких підтверджень того, що у шкільних бібліотеках Запорізької області могла знаходитися література, заборонена рядом законів України, зокрема, Законом від 2015 року “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, окупаційний чиновник не навів. І хоча це, в принципі, неможливо, нагадаємо, що ще у 2009 році Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі на своєму засіданні визнала  саме цю книгу Гітлера такою, що не відповідає українському законодавству і заборонила її розповсюдження. 

У той же час у бібліотеках на ТОТ Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей українські книги почали знищувати з початку окупації. 

За даними Центра національного спротиву, на території Луганської і Донецької областей за весь період окупації загарбники знищили майже всю українську літературу, натомість завезли туди більше 2,5 мільйонів екземплярів пропагандистської російської літератури. У 2023 році журналіст із Луганщини, головний редактор видання “Трибун” Олексій Артюх оприлюднив перелік книг “екстремістської літератури”, яку окупанти рекомендують вилучати з фондів шкільних бібліотек на окупованій частині Луганщини. Список налічував 385 найменувань і стосувався літератури про Голодомор в Україні, методичок і довідників по історії України, коміксів для дітей і підлітків, літератури, яка “пропагує європейські гендерні цінності”, публіцистику, дослідження, моніторингові матеріали, видані після 2014 року, книги із серії “Знамениті українці” і публіцистичного проєкта “Україна”, художню літературу про події новітньої історії 2014-2021 років на території України і Донбасу. 

Як повідомляв ІМІ, цю ж стратегію знищення української літератури російські загарбники почали втілювати і на ТОТ Запорізької області, фінансуючи вилучення українських книжок і заміщуючи їх пропагандистською російською літературою.

Нагадаємо, Дмітрій Рогозін - російський чиновник, пропагандист і неонацист. З вересня 2023 року, після відставки з посади керівника російського “Роскосмосу”, він став сенатором ради федерації РФ від окупованої частини Запорізької області. Рогозіна визначають як російського націоналіста та відвертого нациста, у минулому співголову партії «Родіна», котру звинувачували у розповсюджені ксенофобських настроїв в Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!