ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційна влада Криму хоче кинути до в’язниці громадянського журналіста попри хворобу

17.01.2023, 11:36
Фото - фейсбук Представництво Президента України в АРК
Фото - фейсбук Представництво Президента України в АРК

Окупаційна влада Криму хоче запроторити до в’язниці громадянського журналіста Амета Сулейманова попри захворювання серця, що перешкоджає утриманню під вартою. Про це повідомило Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

У представництві нагадали, що Сулейманова у 2021 році Південний окружний військовий суд РФ незаконно засудив до 12 років ув’язнення за політично мотивованою справою. Раніше його протягом трьох років утримували під домашнім арештом через захворювання серця.

Наразі Амет Сулейманов стоїть у черзі на трансплантацію клапана серця. Він страждає від артеріальної та мітральної недостатності. 

Крім того, зазначає Представництво Президента в АРК, навіть за окупаційним законодавством, це захворювання включене до переліку таких, що перешкоджають утриманню під вартою. 

За словами його дружини Лілі Люманової, в’язниця для Амета дорівнює смерті, адже там він точно не отримуватиме необхідну медичну допомогу.

16 січня мав відбутися розгляд апеляції у російському суді в Ростові-на-Дону, однак засідання перенесли на 1 лютого.

Як нагадує Представництво Президента в АРК, після початку репресій проти киримли, активіст Амет Сулейманов став стрімером “Кримської солідарності” і висвітлював обшуки, затримання й окупаційні суди, допомагав родинам ув’язнених. 

У жовтні 2017 його затримали за те, що знімав на телефон дії окупаційних силовиків біля будинку активіста Сейрана Салієва. На Сулейманова відкрили адміністративну справу, призначили штраф 15 тисяч рублів. 11 березня 2020 року в будинку Амета провели обшук, а самого активіста заарештували.

“Представництво засуджує та не визнає цей злочинний вирок громадянинові України, представнику корінного кримськотатарського народу Амету Сулейманову. Ми звертаємо увагу міжнародної спільноти на чергове порушення прав людини окупантами та закликаємо продовжувати тиск на країну-агресорку. Всі політв’язні повинні бути звільнені, а Кримський півострів деокуповано”, - йдеться у повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!