ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти на камеру розпитують людей, чи підуть вони на "вибори" – ЦНС

Окупанти ходять домівками українців на захоплених територіях, агітують іти на вибори російського президента, а процес агітації незаконно фіксують на фото та відео. Під запис людей питають, чи "голосуватимуть" вони, чи знають, коли вибори.

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Як зазначають в українському підпіллі, головна причина рейдів – змусити якомога більше людей прийти на "голосування", адже восени 2023 року люди в окупації масово саботували псевдовибори: не відкривали двері, ігнорували відвідування дільниць тощо.

"Відтак окупанти вирішили провести рейди заздалегідь, аби зафіксувати будинки та квартири, де проживають люди", – зазначають в ЦНС.

У Центрі національного спротиву наголосили, що кожен член так званої виборчої комісії відповідатиме за організацію незаконних “виборів”. 

Незаконні вибори російського президента на окупованих територіях

Як повідомляв ІМІ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликає міжнародних партнерів, медіа та незалежних репортерів не висвітлювати проведення нелегітимних виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ).

Водночас омбудсмен зауважує, що чинне законодавство не передбачає кримінальної або будь-якої іншої відповідальності лише за факт участі, зокрема примусової, у псевдовиборах, які готує РФ. За його словами, необхідно відрізняти тих осіб, які беруть безпосередню участь в організації та проведенні незаконних виборів, і тих, які вимушені на них проголосувати. Лубінець додав, що з початком повномасштабного вторгнення РФ Кримінальний кодекс України доповнили статтею про колабораційну діяльність. Частина п’ята статті 111-1 ККУ чітко вказує на відповідальність особи саме за участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на ТОТ або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на ТОТ.

За інформацією Центру національного спротиву, представники російських окупаційних адміністрацій перевіряють будинки місцевих жителів, щоб зафіксувати, де живуть люди. Будинки, де живуть люди, будуть першими для голосування вдома під час путінських "виборів". 

Крім того, російські окупанти поширюють фейки про начебто "85% підтримки" Володимира Путіна на захоплених територіях України, а також просувають систему "мобільний виборець". Вона дозволяє "проголосувати" онлайн і "без реєстрації" на окупованих територіях  Херсонської та Запорізької областей.

Liked the article?
Help us be even more cool!