ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окремі країни Євросоюзу відчувають різний рівень загрози від пропаганди РФ – посол ЄС

03.10.2022, 13:22
Фото – РБК-Україна
Фото – РБК-Україна

Окремі країни-члени ЄС відчувають різний рівень загрози від російської пропаганди, маніпуляцій інформацією та відвертої брехні.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

За його словами, наприклад, для Естонії, де він народився, Росія, російськомовний простір, російська пропаганда завжди були щоденною реальністю. Також він навів приклад себе: зростаючи в СРСР, проживши перші 25 років свого життя в СРСР, він має імунітет до російської пропаганди і може її розпізнати, але так не скрізь, як в Естонії.

"Кожна країна має власне оцінювання ризиків безпеки, засноване на географії, сусідах, історичному досвіді. Тут немає жодного секрету. Я пам'ятаю, коли я ще працював естонським дипломатом, у нас були серйозні дискусії в МЗС: нам потрібно бути активнішими щодо Північної Африки, тому що це важливо для наших партнерів, Франції, Італії, Мальти і т. д. Можливо, нас самих це не так стосується, але все одно це стосується наших партнерів або візьмемо міграційну кризу 2015–2016 років. Вона зачепила прикордонні країни ЄС, як Італію, Грецію, Мальту, транзитні країни, як Угорщину, країни призначення, переважно Німеччину, а також Швецію... Але в окремих східноєвропейських країнах звичайні люди – я не говорю про уряди, саме про звичайних людей – говорили: а де ця міграційна криза?" – пояснив він.

Як розповів Маасікас, у деяких країнах на Заході люди можуть навіть щиро не уявляти, що пропагандистська атака вже відбувається.

"Вони ніколи з таким не стикалися. Візьмемо, скажімо, Ірландію. Там демократія вже сотню років, вони не переймалися нацистським режимом, не переживали радянського режиму, що для них добре. І я розумію, коли ірландці кажуть, що вони повністю здивовані, що ці якісь новини, якісь фейкові новини – це добре таргетована російська пропаганда. Із 2014 року, відколи стало зростати це усвідомлення, у складі Європейської дипломатичної служби є виділений підрозділ, який бореться з російською пропагандою та дезінформацією", – каже посол.

Водночас він наголошує, що підтримка України країнами Європи – це не даність і за неї треба щодня боротися.

"І ваша влада якраз це і робить. Президент Зеленський звертається до громад, парламентів, університетів і політичних лідерів країн ЄС щодня. А ваші дії говорять промовистіше за слова. Всі ці фактори мають значення. Але ви маєте рацію: ніщо в громадській думці не має сприйматися як даність", – пояснює він.

Водночас посол зазначає, що один з головних чинників, які сприяли дуже швидкому розвитку відносин між ЄС та Україною, – це саме сприятлива громадська думка.

"Коли обговорювалося набуття Україною кандидатського статусу, не один голова країни-члена говорив: мій уряд поки не схильний відкривати перспективи розширення ЄС для будь-яких країн, але у випадку з Україною я бачу, що мій народ це підтримує!" – каже Маасікас.

Тому Україна, на його думку, має брати до уваги ті речі, які важливі для її союзників і демонструвати солідарність.

"Але я хочу наголосити: ця війна безпрецедентна, її не можна порівнювати з прикладами, які я навів. Що в нас зараз: ядерна держава атакує свого сусіда без жодної причини, в Європі. Це серйозно. Це найсерйозніша криза для кожної європейської країни, незалежно від того, чи думають люди там, що російські танки можуть завтра прийти до їхнього будинку, чи ні. Серйозність ситуації визнається по всьому ЄС", – констатує посол.

Як повідомляв ІМІ, Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному звіті про ситуацію на фронті зазначає, що після поразок Росії на Харківщині та в Лимані спостерігаються "драматичні" зміни в російському "інформаційному просторі".

Liked the article?
Help us be even more cool!