ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Охоронці медуніверситету Богомольця побили активіста, який розслідує корупцію у виші

28.02.2018, 13:41
Фото - "Детектор медіа"

27 лютого у Києві охоронці Національного медичного університету ім. О. Богомольця побили учасника кампанії ВМГО “Студентське братство” "Ні!" корупції в медичних вишах" Олега Яценка. Про це ІМІ повідомив Олег Яценко.

Як розповів Яценко, він також є позаштатним кореспондентом миколаївської газети “Український південь”, проте вчора в рамках кампанії “Ні!" корупції в медичних вишах” прийшов до університету (де наразі відбувається страйк студентів та викладачів) відзняти відео і показати, що страйку як такого немає.

“Я там діяв у рамках кампанії "Ні!" корупції в медичних вишах". Мій туди візит вчора став спростуванням того, що це є страйк. Я приїхав зняти, щоб показати, що там немає жодного страйкаря, студентів, там є лише представники адміністрації, які контролюють туди вхід-вихід. Там немає  жодного страйку, це просто штучно створена подія, названа “страйком”, і є адміністративним недопуском на заняття студентів, які хочуть вчитись”, - сказав він.

За словами Яценка, він потрапив у будівлю університету, спілкувався з охоронцями, закликав розблокувати вхід до вишу. Також він відзняв відео того, що там відбувається.

“Я зайшов усередину, зняв відео і фото того, що там відбувалося. Вони мене звідти вже не хотіли випустити, позбавили мене моїх конституційних прав на свободу пересування… Я, як активіст, задав запитання, що там відбувається, пояснив, що зараз ректор університету є відсторонена від посади, що є інший керівник, що він не давав команди не пускати, закликав їх розблокувати двері”, - розповів Олег.

Проте охоронці кинули його на землю, відібрали телефон. Також він отримав подряпини від поламаних окулярів.

“Вони мене кинули на землю, забрали телефон, не дозволяли дзвонити - я хотів поліцію викликати. … В мене є подряпини від поламаних окулярів, які мені ламали прямо на обличчі. Подряпини є на носі, на щоці і коло ока”, - розповів активіст.

Коли прибула поліція, він дав їм пояснення, показав ушкодження, які отримав. Правоохоронці записали надану ним інформацію, а в швидкій йому надали медичну допомогу.

“Я показав посвідчення “Українського півдня” правоохоронцям. Я їм пояснив, що я одночасно є і активіст, і позаштатний кореспондент саме цієї газети. Поліція запротоколювала все”, - зазначив Олег Яценко.

Олег Яценко наголосив, що насамперед він є громадський активіст, хоча часом публікується на шпальтах газет, а також надає свої відео різним ЗМІ.

“Я спершу громадський активіст, але, оскільки постійно в нашій діяльності я знімаю відео, поширюю якісь цікаві документи, ми через запити знаходимо, допомагаємо матеріалами різним журналістським розслідуванням і самі їх проводимо. І я часом публікуюся на шпальтах газет. У мене були статті на “Україні молодій” щодо україно-російських відносин і так далі. Я маю посвідчення - раніше в мене було посвідчення “України молодої” з 2006 року, зараз воно недійсне, а потім в мене вже кілька каденцій є посвідчення позаштатного кореспондента видання “Український південь”, - розповів він, додавши, що ще публікується у “Сільських вістях”.

“Ми як активісти є позаштатними кореспондентами, і я, і мої колеги, і я як фрілансер знімаємо відео і передаємо. Зараз, наприклад, передали відео 24 каналу, де, використовуючи в тому числі наші відеоматеріали, проводять журналістське розслідування щодо корупції в університеті Богомольця”, - зазначив активіст.

Олег Яценко вважає, що напад пов’язаний більше з активістською діяльністю, ніж журналістською. “Я думаю, що вони не розбиралися. Вони просто позбавили мене права знімати і перешкоджали мені. Я просто громадянин України. І тому я не робив заяв, не акцентував на тому, що от посвідчення моє забрали чи ще щось. Я не кажу замість “здрастє”, що я журналіст і мене тут б’ють. Такого з моїх уст, чи з уст моїх колег,  чи на сторінках “Студентського братства” (яке здійснює кампанію "Ні!" корупції в медичних вишах") немає”, - сказав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!