ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оголошено перелік "Медіа фуфло" 2020 року

30.12.2020, 10:23
Фото – фейсбук Медіа Фуфло
Фото – фейсбук Медіа Фуфло

До списку ініціативи “Медіа фуфло” ввійшли 18 онлайн-медіа, які поширювали дискредитаційну та маніпулятивну інформацію про правозахисників та громадських активістів. 

Результати першого аналізу оприлюднено 29 грудня на фейсбук-сторінці ініціативи, яку започаткували Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), ZMINA та Інститут масової інформації (ІМІ).

До переліку ввійшли онлайн-медіа: apostrophe.ua, bagnet.org, from-ua.com, hvylya.net, newsone.ua, podrobnosti.ua, politeka.net, strana.ua, vesti.ua, ukranews.com, unn.com.ua, znaj.ua, 112.ua, enovosty.com, golos.ua, ictv.ua (проєкт “Надзвичайні новини”), obozrevatel.com та zik.ua.

Медіа, які оцінювалися в процесі аналізу, добиралися на основі переліку 50 найрейтинговіших сайтів, складеного ІМІ на початку осені 2020 року. Ці медіа були проаналізовані щодо наявності інформації, яка підпадає під критерії проєкту.

До уваги була взята інформація, опублікована протягом 2020 року.

Матеріали до списку добиралися за такими критеріями:

  • публікація недостовірної інформації про діяльність громадських організацій, активістів, правозахисників;
  • вияви мови ворожнечі, за винятком наведення цитат;
  • відсутність балансу під час висвітлення діяльності громадських організацій, активістів, правозахисників (подано лише одну думку – негативну);
  • маніпуляції під час висвітлення діяльності громадських організацій, активістів, правозахисників (подання коментарів та оцінних суджень як доконаних фактів, невідділення фактів від коментарів тощо);
  • відмова надати право на відповідь громадським організаціям, активістам, правозахисникам, про діяльність яких розміщено неправдиву або незбалансовану інформацію;
  • цькування та погрози громадським організаціям, активістам, правозахисникам;
  • публікація конфіденційних персональних даних журналістів, правозахисників, громадських активістів без їхнього дозволу;
  • організація заходів, спрямованих на дискредитацію громадських активістів,  заподіяння їм фізичної шкоди;
  • публікація персональних даних, фінансової інформації про журналістів, правозахисників і громадських активістів (наприклад, номери телефонів, адреси проживання, інформація про родичів, дітей, номери транспортних засобів, дані про фінансові операції, доходи тощо) без їхнього дозволу;
  • публікація інформації без підтвердження та вказання першоджерел або на основі дописів у соціальних мережах з анонімних сторінок (цей критерій застосовується в поєднанні з іншими).

Списки, опубліковані в межах проєкту, формуються на основі поданих до уваги організацій-засновників звернень, базуються на критеріях та методології оцінювання та є продуктом оціночного судження оргкомітету проєкту.

У планах організаторів підготувати такі переліки: “Фуфло канали” – перелік із найтрешовіших телеграм-каналів; “Фуфло ТБ”; “Фуфло блогер”; “Регіональне медіа фуфло”.

Ресурси проєкту: [email protected], MEDIA FUFLO, twitter.com/FufloMedia, t.me/mediafuflo.

Проєкт “Медіа фуфло” започаткували 17 листопада 2020 року  Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), Центр прав людини ZMINA та Інститут масової інформації.

Проєкт реалізується з метою виявлення засобів масової інформації, блогерів, сторінок чи каналів у соціальних мережах і месенджерах, які поширюють дискредитаційну, маніпулятивну та недостовірну інформацію про представників медіа та/або громадянського суспільства України, а також публікації переліку таких ресурсів та поширення інформації про нього серед широкої аудиторії.

“Медіа фуфло” є одним зі способів протидії громадянського суспільства України інформаційній кампанії, що спрямована на дискредитацію його представників і поширюється через окремі ЗМІ, блогерів та соціальні мережі. 

Проєкт “Медіа фуфло” не фінансується жодним донором, а є ініціативою виключно представників організацій-засновниць: УГСПЛ, ІМІ, ZMINA. Ініціатива покликана зібрати список медіа, блогерів, сторінок у соцмережах та телеграм-каналів, які поширюють маніпулятивну і неправдиву інформацію про журналістів, правозахисників і громадських активістів в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!