ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оголошено лауреатів антипремії за сексизм "Це яйце"

09.12.2019, 14:19
Фото – zmina.info
Фото – zmina.info

У Києві сьогодні, 9 грудня, представники громадських організацій оголосили лауреатів антипремії "Це яйце" за сексистські висловлювання серед політиків та сексистський матеріал у ЗМІ, повідомляє ZMINA.

Серед переможців: Президент України Володимир Зеленський, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради Владислав Марченко, народний депутат України Максим Бужанський, сайт газети "Сьогодні", телеканал "112 Україна" та інші.

У номінації "Сексистські висловлювання" перемогу "здобули":

Олександр Башенко, експрезидент Федерації велоспорту. Башенка номінували за образу й сексистські висловлювання на адресу української велосипедистки Ганни Соловей, яка здобула золоту медаль на Європейських іграх у Білорусі. Ганна Соловей обурилася тим, що Федерація велоспорту України на своїй фейсбук-сторінці привітала з цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора, який, за словами Ганни, не має стосунку до її перемоги.

Також Олександр Башенко під час запису коментаря для програми "Вікна" (СТБ) звинуватив журналістку Олену Лунькову в брехні, вживанні алкоголю та пропонував поцілуватися. Медіагрупа "StarLightMedia" засудила дії очільника федерації щодо журналістки компанії та звинуватила його в сексизмі.

Владислав Марченко, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради, – за сексистський допис, у якому він соромив жінок, які носять відвертий одяг. На його думку, коротка спідниця – привід назвати жінку повією та запропонувати їй секс. Це започаткувало флешмоб #забулазапитатьумарченка.

Ще один переможець – Максим Бужанський, народний депутат України, відомий тим, що обізвав журналістку видання "Новое время" Ольгу Духнич "тупою вівцею". 

Президент України Володимир Зеленський також отримує відзнаку "Це яйце" за дискримінаційне висловлювання щодо жінок під час виступу на найбільшому у світі кампусі стартапів "Station F" у Франції. Тоді Зеленський назвав українок одним із "брендів" країни.

У номінації "Сексистський матеріал" антигероями стали:

Ток-шоу "Чому так?” на телеканалі "112 Україна". Під час вечірнього ефіру 8 червня 2019 року, темою якого було "Чому жінок при владі набагато менше, ніж чоловіків?", відбувся шквал сексистських коментарів.

Зокрема, "Жінці в політиці складніше, ніж чоловікам, тому що політичні дискусії – це складніше, ніж нарізати салати та прасувати", "Якщо жінка-президент закохається, то країна “"полетить в тартарари", "Збільшення кількості жінок у Європарламенті призвело до негативних наслідків у Європі, зокрема до Брекзиту", "Більшість жінок в українській політиці, як і українських жінок-ведучих, отримали свої посади завдяки чоловікам, які просувають на посади коханок", "Жінок зазвичай використовують задля прикриття корупційних схем", "У кабінети до чоловіків потрібно саджати жінок, щоби в кабінетах було охайно і прохолодно".

Поки гості ефіру виголошували слова про неповноцінність жінок, ведуча програми Євгенія Скорина не доклала жодних зусиль для збалансування інформації, не стримувала дискримінаційних висловлювань і сама поширювала стереотипи.

Сайт "Сегодня" – за новину під назвою "Немає хлопця – немає перемог: Світоліна програла другий матч після розриву з Монфісом", а також за матеріал "Сексмашина": в червоних трусиках дружина динамівця паше як кінь".

На антипремію "Це яйце" також номінували Олександра Дубінського, Дмитра Разумкова, Ігоря Коломойського, Богдана Яременка, Сергія Знаменського, Антона Яценка, Дмитра Гордона, Михайла Поплавського, матеріали на телеканалах "Інтер", "1+1", сайтах "Кореспондент", "Новое время" та інші.

Порада від експертів: перевіряйте інформацію за системою "дзеркала".

Ідея цього методу полягає в тому, що якщо ви хочете написати щось про групу жінок чи окрему жінку і сумніваєтеся, то поставте на їхнє місце чоловіків. Якщо про чоловіків ви такого б не написали, бо це виглядає кумедно, то не слід писати такого і про жінок (і навпаки).

Нагадаємо, відзнаку за сексизм започаткували громадські організації "Жінки в медіа", "Інститут масової інформації", "Центр прав людини ZMINA",  "Детектор медіа", Кампанія проти сексизму в медіа та політиці "Повага", Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Ініціатори антипремії пояснюють, що сексизм – це дискримінація людей за ознакою статі. В основі сексизму лежать ґендерні стереотипи – уявлення про соціальні ролі для чоловіків і жінок. Водночас будь-які стереотипи – це спрощена реальність, і часто в них міститься неповага до людей, їхньої гідності. Нерідко сексизм супроводжується дискримінацією за віком (ейджизм) та за зовнішнім виглядом (лукізм).

Liked the article?
Help us be even more cool!