ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеська ОВА вважає запити журналістів NikCenter "паперовим тероризмом"

Фото – law.com

Одеська обласна військова адміністрація (ОВА) відмовила журналістам Центру журналістських розслідувань NikCenter у наданні переліку осіб, яких було подано на державні нагороди під час війни. 

Про це представниці Інституту масової інформації в Миколаївській області розповіли в редакції NikCenter.

У серпні NikCenter звернувся до ОВА із запитом, у якому просив надати повні ПІБ осіб не з-поміж військовослужбовців, а також дату подання, підстави та заслуги, за які їх висунули на державні нагороди. 10 вересня ОВА надіслала листа, у якому надала неповну відповідь на журналістський запит. Зокрема, замість імʼя та по батькові поданих на державні нагороди осіб розпорядник інформації надав лише їхні ініціали. Крім того, у відповіді відсутні і підстави для подання на державні нагороди, і заслуги, за які вказаних осіб вирішили високо відзначити.

Журналісти повторно звернулися до обласної адміністрації з проханням уточнити дані, проте в ОВА відмовили. 

16 вересня Одеська обласна військова адміністрація у своєму листі до видання повідомила, що позиція журналістів “може бути небезпечною” для тих людей, інформацію про яких вони бажають отримати.

“Враховуючи те, що під час збройної агресії Російської Федерації проти України на території нашої держави активно ведеться диверсійно-розвідувальна та інша діяльність, спрямована на підрив авторитету органів державної влади та в цілому обороноздатності країни (у тому числі із використанням інформації, отриманої від органів державної влади із застосуванням встановлених законодавством механізмів), ваші дії до повної ідентифікації осіб можуть спричинити шкоду, чого Одеська обласна державна (військова) адміністрація не може допустити”, – йдеться в листі за підписом керівника апарату Одеської ОВА Володимира Завадського.

Водночас посадовець цитує уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, який заявив про так званий паперовий тероризм, коли українці навмисне скеровують велику кількість запитів на інформацію до держорганів, щоб перевантажити їх роботою.

Медіаюрист громадської організації “Платформа прав людини” Євген Воробйов у коментарі NikCenter зазначив, що Одеська ОВА неправомірно відмовила журналісту в наданні повних анкетних даних осіб, поданих на державні нагороди.

“Прізвище, ім'я та по батькові особи самі по собі не дозволяють ідентифікувати особу, а лише в сукупності з іншими відомостями про неї – ідентифікаційний номер, серія і номер паспорта, адреса, дата і місце народження тощо дають можливість беззастережно ідентифікувати таку особу та є персональними даними, що підлягають захисту. Крім того, розпорядник інформації не взяв до уваги, що запитувана інформація становить суспільний інтерес”, – пояснив юрист.

У коментарі регіональній представниці Інституту масової інформації журналістка NIkCenter Олеся Борейко повідомила, що редакція вже звернулася зі скаргою до представництва уповноваженого Верховної Ради з прав людини за фактом порушення Одеською ОВА права на доступ до інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!