ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Обвинувачений в організації вбивства журналіста Сергієнка отримає 10 тис. євро – рішення ЄСПЛ

07.02.2023, 17:05
Фото - Радіо Свобода
Фото - Радіо Свобода

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення на користь Вадима Мельника, обвинуваченого в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка.

Таке рішення суд ухвалив 15 вересня 2022 року, повідомляє Watchers із посиланням на текст рішення ЄСПЛ.

Суд вирішив, що Україна має сплатити Мельнику 10 тисяч євро як відшкодування морального збитку.

Вадим Мельник – один з п’яти фігурантів справи щодо вбивства журналіста з Черкащини Василя Сергієнка в період Революції гідності та початку російської агресії в Криму і на українському сході.

У скарзі до Європейського суду з прав людини Мельник заявив,  що не мав доступу до належної медичної допомоги під час утримання в СІЗО.

Він скаржився також на:

  • утримання в металевій клітці під час судових засідань у 2017–2018 роках;
  • начебто свавільне "повторне затримання" слідчим 30 травня 2017 року;
  • нібито необґрунтоване утримання його під вартою під час досудового розслідування;
  • неналежний розгляд українськими судами скарги щодо законності його затримання у 2017 році;
  • відсутність незалежності українських судів під час розгляду питання щодо утримання його під вартою на досудовому слідстві.

Після дослідження матеріалів суд дійшов висновку про:

  • порушення статті 3 конвенції ("Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню");
  • пункту 1 статті 5 конвенції ("Право на свободу та особисту недоторканність");
  • пункту 3 статті 5 конвенції у зв’язку з позбавленням заявника свободи із 16 травня 2017 до 22 серпня 2019 року ("Розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження").

Водночас ЄСПЛ вважає, що не порушено пункт 4 статті 5 конвенції ("Кожен, кого позбавлено свободи внаслідок арешту або тримання під вартою, має право ініціювати провадження, під час якого суд без зволікання встановлює законність затримання і ухвалює рішення про звільнення, якщо затримання є незаконним").

Врешті-решт суд ухвалив: сплатити Вадиму Мельнику 10 тис. євро як компенсацію моральної шкоди.

"Зважаючи, що тримання підсудних у металевих клітках під час судових засідань було стандартною практикою в Україні, яка не передбачала здійснення оцінювання існування будь-яких реальних і конкретних ризиків для безпеки в залі суду, Європейський суд встановив порушення статті 3 конвенції у зв’язку з триманням заявника 20 липня 2018 року в металевій клітці під час судового засідання", – зазначив ЄСПЛ.

Суд, утім, відхилив скарги Мельника на неналежну медичну допомогу, а також на відсутність незалежності національних судів як необґрунтовані.

Нагадаємо, українське слідство вважає Вадима Мельника організатором убивства. Тоді як Володимира Горбенка, Валентина Завражина та Романа Недибалюка звинувачують у виконанні викрадення, Володимира Воронкова – у виконанні вбивства.

Замовником убивства друг Василя Сергієнка – Олег Собченко – називав місцевого аграрного олігарха Геннадія Бобова. Під час обшуків у справі Сергієнка на об’єктах, які афільовані з Бобовим, знайдено автомати, що видавали тітушкам з бази МВС 20 лютого 2014 року після розстрілу на Майдані, коли планувалось остаточне зачищення мітингувальників.

Справа, де фігурує Мельник, з червня 2019 року слухалася в Городищенському суді Черкаської області. За весь час розгляд практично не просунувся.

Через це прокуратура та сторона потерпілих просили змінити підсудність у справі, тобто скерувати її на розгляд до Києва. І вже 6 липня 2021 року Верховний Суд задовольнив клопотання представниці потерпілих Євгенії Закревської та прокурорки Юлії Малашич про зміну підсудності в справі. Суд передав провадження з Городищенського суду Черкаської області до Дарницького райсуду Києва.

Василь Сергієнко був учасником "Автомайдану" й активістом партії "Свобода". 4 квітня 2014 року його викрали з будинку в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області. Через декілька днів його тіло знайшли закатованим у лісі в Корсунь-Шевченківському районі.

Liked the article?
Help us be even more cool!