ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка громадських організацій заявили про невиконання Кабміном мовного закону

18.10.2019, 16:22
Фото – dt.ua
Фото – dt.ua

Представники громадських організацій та ініціатив, які ведуть свою діяльність у сфері захисту державної мови та мовних прав українців, вкрай занепокоєні невиконанням з боку уряду норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це йдеться у відкритому зверненні до Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, міністра культури, молоді та спорту України Володимира Бородянського та міністра юстиції України Дениса Малюськи, опублікованому на Порталі мовної політики.

Зокрема, заявники звертають увагу, що уряд досі не призначив уповноваженого із захисту державної мови, хоча мав це зробити до 16 жовтня 2019 року, а ще раніше – внести на розгляд Верховної Ради України проєкт закону про внесення змін до Державного бюджету України на нинішній рік у частині забезпечення діяльності Національної комісії зі стандартів державної мови та уповноваженого із захисту державної мови.

“Міністр культури, молоді та спорту і міністр юстиції до цього часу не внесли на розгляд Кабміну претендентів на посаду уповноваженого із захисту державної мови. Кабінет Міністрів не передбачив видатків на реалізацію закону не лише в змінах до бюджету на 2019 рік, але навіть і в поданому до Верховної Ради проєкті державного бюджету України на 2020 рік”, – зазначається в документі.

Заявники закликали представників уряду перейти в реалізації положень Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” від слів до конкретних справ і дотримуватися календарного плану реалізації норм закону України. 

“Закликаємо Міністерство культури, молоді та спорту, інші органи виконавчої влади приділити належну увагу роз’ясненню та реалізації норм закону про державну мову, які вже набули чинності (щодо української мови в мистецьких і спортивних школах, на транспорті, при перетині кордону тощо), а також завчасно готувати імплементацію норм, які набуватимуть чинності впродовж 2020 та наступних років”, – зазначено у зверненні.

Як повідомляв ІМІ, 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Цим законом, зокрема, передбачено створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.

25 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

15 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

16 травня текст Закону України №5670-д “Про функціонування української мови як державної” опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради України “Голос України”.

Liked the article?
Help us be even more cool!