ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка естонських газет засудила прем'єрку, яка відмовилася звітувати про зв'язки чоловіка з РФ

Усі великі щоденні естонські газети у своїх випусках від 29 серпня засуджують рішення прем'єр-міністерки Каї Каллас не йти на засідання спеціальної комісії Рійгікогу, щоб прозвітувати про ділові зв'язки свого чоловіка в Росії. На думку авторів видань, це підриває парламентську демократію в Естонії.

Про це повідомляє естонський державний мовник ERR.

Postimees: ми переходимо від кризи довіри до парламентської кризи

"Прем'єр-міністерка заявила громадськості, що її щільний графік не дозволить їй бути присутньою на спільному засіданні комісій. На жаль, це означає, що криза зі східними перевезеннями переходить у нову фазу, в якій прем'єр-міністерка і коаліція загалом не мають шляху назад", – пише видання Postimees.

"Припустимо, що прем'єр-міністерка перестане знаходити час для роботи в парламенті й навіть на інфогодини не ходитиме, оскільки і там звучать питання з нападками. Що тоді і які санкції можливі? Настільки ж немислимою була б ситуація, якби президент не оголосив парламентських виборів, тому що: а) у нього щільний графік; б) він просто не хоче цього робити; в) йому не подобається, що до парламенту обираються несимпатичні йому політики", – додає редакція Postimees.

Автори передовиці в Postimees зазначають, що за законом прем'єр-міністерку не можна доставити до парламенту для пояснень у примусовому порядку:

"У демократичній країні прем'єр-міністерка не доставляється до парламенту поліцією, а з'являється сама. Ситуація, коли в законі прописуються санкції за іншу поведінку, просто немислима ".

Õhtuleht: настає важка політична зима

"Сліпа внутрішньополітична зарозумілість Партії реформ вимагала нової жертви як у вигляді політичного іміджу Каллас, так і нашого внутрішньополітичного балансу", – пише Õhtuleht.

"Якщо ми дійсно хочемо бути носієм західних цінностей, то немає потреби використовувати прийоми керованої демократії, коли закони проштовхуються силою, про важкі рішення перед виборами не йдеться, а дебати зводяться до образ і суперечок. Настає важка політична зима", – зазначає газета.

Eesti Päevaleht: прем'єр-міністерці Каї Каллас доведеться пройти через чистилище

"У нинішньому скандалі Каллас поводиться як ті політики, яких багато з тих, хто віддав свої голоси за Партію реформ на останніх виборах, намагалися не допустити в уряд", – пишуть автори передовиці в Eesti Päevaleht.

"Чудово, що Каллас подобається її нинішня посада. Чудово, що аналіз закордонних ЗМІ показує, що її репутація борця за етичні стандарти, які обмежують Росію, не сильно постраждала. Але щоб залишатися прем'єр-міністром із чесним обличчям, їй доведеться пройти через чистилище, частина якого охоплює годину-другу відповідей на запитання комісій Рійгікогу. Якщо прем'єр-міністру та керівнику Stark Logistics нема чого приховувати чи соромитися, навіщо ухилятися від можливості викласти власне розуміння того, що сталося на публічному засіданні", – йдеться в передовиці Eesti Päevaleht.

Як повідомляв ІМІ, 25 серпня 2023 року дві естонські газети Postimees та Päevaleht вийшли із закликом до прем'єр-міністерки Каї Каллас подати у відставку через російський бізнес її чоловіка.

Liked the article?
Help us be even more cool!