ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"НикВести" судяться з Миколаївською ТЕЦ за доступ до інформації про зарплати керівництва

Фото – law.com

Онлайн-медіа “НикВести” подало позов до ПрАТ “Миколаївська теплоелектроцентраль” через відмову надати інформацію про заробітні плати керівництва та наглядової ради підприємства, яке на 100% належить державі.

Про це ІМІ повідомила головна редакторка видання Катерина Середа. Перше засідання суду вже відбулось у травні, наступне заплановано на середину червня.

“Ми надіслали запит на публічну інформацію 24 січня 2024 року. У ньому я просила надати інформацію про зарплати та премії, які отримав керівний склад Миколаївської ТЕЦ. Окремим пунктом запиту була інформація щодо сум винагород, компенсацій витрат і додаткових благ, що були надані членам наглядової ради приватного акціонерного товариства “Миколаївська теплоелектроцентраль”, – розповіла журналістка та додала, що редакція не отримала відповіді у встановлені законом про доступ термін.

“НикВести” хочуть через суд зобов’язати Миколаївську ТЕЦ надати запитувану інформацію. Позов до суду допомогла подати керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП), адвокатка, медійна юристка Оксана Максименюк.

У процесі підготовки до судового засідання представники Миколаївської ТЕЦ надали відзив на позовну заяву, аргументувавши свої дії тим, що інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати не з державного чи місцевого бюджету працівникам недержавного органу або органу місцевого самоврядування може бути обмежена в доступі та не підлягає наданню у відповіді на запит. Також у приватному акціонерному товаристві зазначили, що інформація, яка запитується стосовно працівників приватного підприємства, належить до конфіденційної інформації та може поширюватися лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації.

“Миколаївська ТЕЦ все ж надала відповідь на інформаційний запит редакції через три місяці після подання, але в ньому так і не повідомили рівень зарплат керівництва. Свою позицію вони аргументують тим, що вони не є державним органом влади, а отже не повинні оприлюднювати таку інформацію”, – розповіла Катерина Середа.

Нагадаємо, відповідно до п. 5-1 ч. 4 ст. 21 Закону України “Про інформацію”, до інформації з обмеженим доступом не можуть бути зараховані відомості щодо діяльності державних та комунальних унітарних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких більш як 50% акцій (часток) належать державі або територіальній громаді, а також господарських товариств, де 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарському товариству, частка держави або територіальної громади в якому становить 100%, що підлягають обов’язковому оприлюдненню відповідно до закону. 

Журналістка зазначає, що фактично 100% акцій приватного акціонерного товариства “Миколаївська теплоелектроцентраль” належить АТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” державної власності, тому, відповідно до закону, не може бути відмови у відповіді на запит редакції.

У відповіді на відзив видання окремо зазначило, що запитувана в Миколаївській ТЕЦ інформація становить суспільний інтерес, оскільки місто протягом опалювального сезону 2023–2024 років мало величезні проблеми з опаленням, і в розрізі цього мешканцям міста важливо знати інформацію щодо забезпечення керівного складу товариства, яке не впоралося належним чином зі своїми обов’язками стосовно надання опалення мешканцям міста.

Наступне судове засідання в справі заплановано на 19 червня.

Liked the article?
Help us be even more cool!