ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Норвегія звинуватила Meta в порушенні правил приватності даних

Фото – forbes.com
Фото – forbes.com

Норвезький регулятор з питань даних заявив 23 серпня в суді, що діяльність Meta Platforms у країні порушує європейські правила приватності даних – випадок, що може мати ширші наслідки в Європі, повідомляє Reuters.

З Meta стягували штраф по мільйону крон ($94,145) щодня з 14 серпня за порушення приватності користувачів шляхом збирання їхніх даних і використання їх у таргетованій рекламі.

Компанія-власник Facebook і Instagram прагне домогтися тимчасової судової заборони на ордер, за яким вони мають платити штраф щодня протягом наступних трьох місяців.

Адвокатка, яка представляє регулятора Datatilsynet, Ганна Інґер Б’юрстрьом Ярен заявила, що штраф є правомірним, оскільки Meta не дотримується європейських Загальних правил захисту даних (ЗПЗД).

“Немає жодної полеміки щодо того, чи компанія нехтує цими правилами… Сьогодні Meta порушує положення ЗПЗД”, – заявила вона в суді під час судового засідання.

Meta в суді заявила, що вже вирішила питати в користувачів згоди на використання даних і що Datatilsynet безпідставно вдався до “прискореного процесу” й не дав компанії досить часу на відповідь.

Регулятор стверджує, що поки незрозуміло, коли і як Meta почне питати згоди в користувачів, і що наразі їхні права порушуються.

Datatilsynet може зробити штраф перманентним, передавши своє рішення Європейській раді із захисту даних, яка матиме на це повноваження, якщо погодиться з висновком норвезького регулятора.

Отже, рішення також може набути всеєвропейського масштабу. Поки що Datatilsynet на цей крок не пішов. 

Видання нагадує, що Норвегія не є членом Євросоюзу, але є частиною єдиного європейського ринку.

Як повідомляв ІМІ, у січні 2023 року Ірландія оштрафувала компанію Meta (володіє соцмережами Facebook та Instagram) на 390 мільйонів євро через порушення конфіденційності даних.

Liked the article?
Help us be even more cool!