ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НМР вбачає розпалювання ворожнечі в словах ведучих концерту до Дня перемоги на "Інтері"

21.03.2019, 14:37
Фото - Глеб Пархомец/Інформатор

Незалежна медійна рада вбачає порушення заборони на розпалювання національної ворожнечі та ненависті в трансляції телеканалом “Інтер” концерту до Дня перемоги, ведучі якого виступали проти вшанування в Україні тих, кого вони вважають “фашистськими злочинцями”.

Про це йдеться у висновку Незалежної медійної ради (НМР) від 21 березня, повідомляє “Детектор медіа”.

До НМР звернулася Національна рада з питань телебачення і радіомовлення щодо аналізу висловів ведучих концерту до Дня перемоги 2018 року на телеканалі “Інтер” - Андрія Доманського та Анастасії Даугулє - на предмет порушення законодавства.

Під час концерту “Победа. Одна на всех”, що транслювався “Інтером”, від ведучих лунали такі вислови:

Андрій Доманський: “И сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников”.

Анастасія Даугулє: “И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране, но это не так: нас много, нас сотни в этом зале и миллионы перед экранами телевизоров”.

Андрій Доманський: “Это мы 9 мая приносим цветы к Вечному огню, это мы каждый год восстанавливаем памятники воинам, которые пали в борьбе с фашизмом, это мы - Украина, которая была оккупирована и победила, несмотря ни на что”.

Анастасія Даугулє: “Мы это помним, мы это знаем”.

Андрій Доманський: “Для нас никто не забыт, для нас ничто не забыто”.

Незалежна медійна рада проаналізувала ці вислови та весь концерт на предмет розпалювання ворожнечі відповідно до критеріїв, сформульованих Європейським судом із прав людини: контекст і зміст висловів, а також здатність завдати шкідливих наслідків.

“За умов відсутності суспільного консенсусу щодо святкування Дня перемоги слід дуже ретельно ставитися до будь-яких висловлювань, що можуть лунати з уст представників різних політичних таборів або світоглядних опонентів”, - вважає НМР.

Незалежна медійна рада нагадує, що ще до появи цього матеріалу в ефірі “Інтера” його анонс викликав неабияке обурення з боку представників громадськості, користувачів інтернету, а також окремих праворадикальних груп, що пікетували офіс телеканалу та завдали пошкоджень його майну.

НМР зауважує, що в цьому випадку використання порівнянь із фашистами в історичному контексті не є таким, що автоматично розпалює ворожнечу. “Проте слово “злочинець” не є оцінним судженням, це твердження про факт: про те, що людина вчинила злочин. Однак факт комунікації чи співпраці з Рейхом іще не може автоматично означати вчинення злочинів, пов’язаних із цим режимом. Саме тому використання вислову "фашистські злочинці" є маніпулятивним і неприйнятним”, - вважає НМР.

Виходячи з контексту подій 9 травня, які відбуваються щороку в Україні, Незалежна медійна рада вважає, що саме цього дня використання такого наративу (“фашистські злочинці”, “ми є Україною, що перемогла”, "нас багато, і ми все пам’ятаємо") може призвести до розколу суспільства та суттєвих негативних наслідків.

“Зважаючи на це, трансляція телеканалом “Інтер” концерту до Дня перемоги з використанням вищенаведених цитат ведучих порушила заборону на розпалювання національної ворожнечі та ненависті”, - йдеться у висновку НМР.

Як повідомляв ІМІ, 8 травня 2018 року оприлюднені в Інтернеті уривки концерту до Дня перемоги 9 травня, який планував показати “Інтер”, викликали критику користувачів інтернету через слова ведучих про перейменування вулиць в Україні “іменами фашистських злочинців”.

8 травня 2018 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликала припинити спроби розколювати країну після оприлюднення телеканалом “Інтер” ролика, змонтованого із концерту до Дня перемоги 9 травня.

9 травня 2018 року протягом дня тривав протест, організований політичною партією “Національний корпус”. Активісти вимагали від телеканалу “Інтер” скасувати трансляцію “російського продукту в кращих традиціях російської пропаганди” – концерт до Дня пам’яті та примирення.

9 травня 2018 року активісти мережі “Вільні люди” пікетували офіс компанії “Національні інформаційні системи”, що виробляє новини для “Інтера”, проти трансляції концерту “Победа. Одна на всех” під гаслом “Інтер – на цвинтар”.

9 травня 2018 року ввечері у Києві на вулиці Щусєва в будівлю, де розташовується новинний продакшн телеканалу “Інтер”, кинули “коктейль Молотова.

10 травня 2018 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення аналізувала результати моніторингу ефіру телеканалу “Інтер” за 9 травня з погляду ознак порушення законодавства.

11 липня 2018 року Нацрада оштрафувала “Інтер” на 4 млн 46 тис. грн за розпалювання ворожнечі концертом до Дня перемоги “Перемога. Одна на всіх”. Канал оскаржив рішення в суді.

Liked the article?
Help us be even more cool!