ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада звернулася до RAI через інцидент у вінницькій лікарні

19.07.2022, 10:00

Незалежна медійна рада звернулася до італійського громадського мовника RAI із закликом розслідувати інцидент у вінницькій лікарні 15 липня, коли фіксер Антон Кудінов, працюючи в складі знімальної групи RAI News 24, записав і оприлюднив інтерв’ю з постраждалою від російського ракетного удару Іриною Дмитрієвою. Український експертний орган закликав італійських медійників подбати, щоб ця ситуація не повторилася, повідомляє “Детектор медіа”.

“Ми вважаємо цей випадок вкрай ганебним і неприпустимим. Перш за все з моменту теракту минуло менше двох днів. Очевидно, що жертва цього злочину, перебуваючи під інтенсивним лікуванням, є надзвичайно вразливою. Її здатність ухвалювати усвідомлені рішення можна поставити під сумнів через шок події та травми”, – йдеться в листі. 

На думку експертів, навіть дозвіл потерпілої вести знімання не є автоматично дозволом для журналістів поширювати запис.

НМР наголошує, що незалежно від того, чи запис був зроблений та оприлюднений з відома та дозволу журналістів RAI News 24, публікація асоціюється з італійською телекомпанією.

“Ми закликаємо редакційні органи RAI провести глибокий аналіз цієї ситуації, виробити правила і надати рекомендації журналістам, що висвітлюють війну, щоб захистити високе звання суспільного мовлення від ситуацій, які можуть завдати серйозної шкоди їх репутації. Ми закликаємо вас ознайомити фіксерів та журналістів, особливо тих, які працюють з чутливими темами в Україні, з журналістськими стандартами та публікувати  відео про жертв злочинів виключно після перегляду і схвалення редакцією, у тому числі промо в соцмережах. Таке положення має бути жорстким і недвозначним. Ми сподіваємося на те, що належна реакція на цей прикрий інцидент убезпечить від повторення таких помилок у майбутньому”, – йдеться в листі, надісланому на адресу телерадіокомпанії.

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації в медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим задля вдосконалення ними регулювання в медійній сфері. Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями (Центр демократії та верховенства права, Інститут масової інформації, Інтерньюз-Україна, “Детектор медіа” та Фундація “Суспільність”) і складається з 15 членів.

Нагадаємо, 16 липня 2022 року фіксер італійського телеканалу RAI News 24 Антон Кудінов виклав на своїй фейсбук-сторінці відеоінтерв’ю з Іриною Дмитрієвою, яка під час ракетного удару по Вінниці 14 липня  втратила доньку та сама зазнала тяжких поранень. За викладене відео з потерпілою Антон Кудінов зазнав критики. Проте він стверджував, що та “дала згоду на інтерв'ю і надала разом з родиною додатковий контент” для нього. В інтерв’ю Суспільному мати Ірини Дмитрієвої сказала, що її дочці не говорять про смерть дитини через заборону лікарів, адже, мовляв, ця новина може її вбити.

Кореспондентка RAI News 24 Лаура Танґерліні, яка інтерв’ювала постраждалу від ракетного удару у Вінниці Ірину Дмитрієву, відкинула звинувачення в порушенні журналістської етики.

17 липня Комісія з журналістської етики засудила сам факт інтерв'ю, яке знімальна група італійського телеканалу RAI News 24 взяла в Ірини Дмитрієвої, що втратила доньку під час ракетного удару по Вінниці, та спосіб, у який воно було зроблене.

Liked the article?
Help us be even more cool!