ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ засудила інтерв'ю медіагрупи RAI News 24 з потерпілою, яка втратила доньку під час обстрілу Вінниці

18.07.2022, 08:00
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода

Комісія з журналістської етики засудила сам факт інтерв'ю, яке знімальна група італійського телеканалу RAI News 24 взяла в Ірини Дмитрієвої, що втратила доньку під час ракетного удару по Вінниці, та спосіб, у який воно було зроблене. КЖЕ закликала Міністерство охорони здоров’я разом із журналістською спільнотою виробити правила допуску журналістів у лікарні.

Про це йдеться в заяві КЖЕ щодо інтерв’ю з потерпілою, яка втратила доньку й зазнала тяжких поранень під час ракетного удару по Вінниці 14 липня.

Так, 16 липня 2022 року фіксер італійського телеканалу RAI News 24 Антон Кудінов виклав на своїй фейсбук-сторінці відеоінтерв’ю з Іриною Дмитрієвою, яка під час ракетного удару по Вінниці 14 липня  втратила доньку та сама зазнала тяжких поранень. 

“Інтерв’ю записувала кореспондентка RAI News 24 Лаура Танґерліні. Відео було знято в реанімаційному відділенні. Медіагрупа, яка вела зйомку, дала в руки постраждалої телефон з відео ще живої дівчинки і фіксувала на камеру реакцію жінки на це відео та на звістку про смерть власної дитини. Згодом Кудінов написав, що метою цього інтерв’ю було привернення уваги світу до війни в Україні і що сама жінка виявила таке бажання. Проте родичі постраждалої заперечили факт надання згоди на це інтерв’ю”, – зазначає КЖЕ. 

Комісія з журналістської етики категорично засудила такі підходи до висвітлення теми людей, що втратили рідних, самі зазнали поранень чи будь-яких інших травм, зокрема психологічних. 

Комісія зазначає, що розуміє необхідність постійного фокусування уваги світової спільноти на терористичних атаках росії на цивільне населення України. Проте вважає, що таке висвітлення не має завдавати додаткового болю та страждань усім постраждалим унаслідок російської воєнної агресії, ретравмувати їх. У таких випадках пріоритетом є не зацікавленість аудиторії, а психологічний стан постраждалої людини

Крім того, КЖЕ звернула увагу на Рекомендації щодо захисту приватності в роботі засобів масової інформації, підготовлених експертами Ради Європи, де міститься низка пунктів, які стосуються інтерв’ю з людьми, які перебувають у лікарнях. 

“Комісія вважає, що журналісти повинні зважати не лише на бажання людини дати інтерв’ю, але й на реальний стан людини, на який може впливати чимало факторів, у тому числі й той, скільки часу пройшло після реанімації та після прийому анестетиків, який психологічний стан людини тощо. Стан людини можуть оцінити лише лікарі та психологи, а відтак їхня думка щодо запису такого інтерв’ю є важливою, якщо не визначальною, і має враховуватися”, – зазначає КЖЕ.  

Комісія, засуджуючи сам факт інтерв’ю з потерпілою Іриною Дмитрієвою, спосіб, у який воно було зроблене, та небажання Лаури Танґерліні й Антона Кудінова визнати власну неетичну поведінку та вибачитися, закликає:

  • Адміністрацію лікарні, де перебуває Ірина Дмитрієва, провести службове розслідування щодо тих, хто надавав дозвіл на допуск знімальної групи до  потерпілої.
  • Міністерство охорони здоров’я України разом з журналістською спільнотою виробити правила допуску журналістів у лікарні.
  • Міжнародні журналістські організації засудити неетичну поведінку італійського телеканалу RAI News 24 та його працівників. 
  • Українську журналістську спільноту повернутися до теми надання прескарт для журналістів з метою чітко розмежувати професійних журналістів та блогерів.

Як повідомляв “Детектор медіа”, за викладене відео з потерпілою Антон Кудінов зазнав критики. Проте він стверджував, що та “дала згоду на інтерв'ю і надала разом з родиною додатковий контент” для нього. В інтерв’ю Суспільному мати Ірини Дмитрієвої сказала, що її дочці не говорять про смерть дитини через заборону лікарів, адже, мовляв, ця новина може її вбити.

Кореспондентка RAI News 24 Лаура Танґерліні, яка інтерв’ювала постраждалу від ракетного удару у Вінниці Ірину Дмитрієву, відкинула звинувачення в порушенні журналістської етики. “У звинуваченнях на мою адресу щодо інтерв’ю з мамою маленької Лізи немає правди. І матеріал, який вийшов в ефір, підтверджує це. Інтерв’ю були погоджені та проводилися з дозволу”, – написала вона у твіттері та додала, що її не стосується “будь-який контент, який опублікували треті особи”, і сказала, що готова до судового позову.

Liked the article?
Help us be even more cool!