ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі намагалися зламати профілі журналістів "Схем" у соцмережах і месенджерах

28.03.2019, 15:02
Фото - radiosvoboda.org

Протягом декількох тижнів невідомі намагалися отримати доступ до профілів щонайменше чотирьох співробітників програми розслідувань “Схеми: корупція в деталях” – під атаку потрапили їхні акаунти в месенджерах Telegram, WhatsApp і соцмережі Facebook, повідомляє Радіо Свобода.

Як повідомляє видання, 7 лютого о 4:07 ранку за Києвом невідомі отримали доступ до Телеграм-акаунту журналіста Максима Савчука. За декілька хвилин – о 4:15 – відбулася спроба отримати доступ до Telegram-акаунту журналістки Валерії Єгошиної.

Атака на Telegram-акаунти і Валерії, і Максима з різницею в кілька хвилин здійснювалися з однієї IP-адреси.

Сама Валерія Єгошина припустила, що спроба зламу її акаунту може бути пов’язана з виходом її розслідування “Ілюзіоністи” про ботів, що діють в інтересах впливових політиків партії “Народний фронт” Арсенія Яценюка та Миколи Мартиненка.

Уже на початку березня невідомі намагалися зламати сторінку журналістки “Схем” Катерини Каплюк у Facebook та отримали доступ до WhatsApp-акаунту SMM/Web-редакторки Дар’ї Мартиненко.

Головна редакторка і ведуча “Схем” Наталка Седлецька вважає ці спроби зламу тривожним сигналом і прямо пов’язує з професійною діяльністю.

“Схоже, зловмисники шукають “точку входу” в нашу внутрішню комунікацію. Думаю, це може відбуватися з двох причин – або для отримання даних про наші джерела інформації, або для розуміння, про що готуються наступні розслідування. Я можу зрозуміти інтерес зловмисників, але нагадую, що втручатися в роботу редакції – це протизаконно. До того ж, аби дізнатися про наше нове гучне розслідування, достатньо просто увімкнути ефір програми “Схеми” вже сьогодні, 28 березня. Також попереджаю, що у випадку зламу акаунтів наших журналістів ви можете дізнатися про одну з наймасштабніших афер за часів президентства Петра Порошенка, а значить, ефір, який ми наразі ретельно готуємо, вам буде вже не так цікаво дивитись”, – сказала Седлецька.

Як нагадує видання, журналісти-розслідувачі “Схем” стають об’єктами кібератаки не вперше. У січні 2018 року за тиждень після виходу розслідування про таємну відпустку президента Петра Порошенка на Мальдівах його автор Михайло Ткач повідомив про спроби зламу його пошти й акаунтів у соцмережах.

У жовтні 2018 року невідомі особи від імені Михайла Ткача розсилали фішингові листи з фейкової електронної адреси.

Як повідомляв ІМІ, журналістка програми розслідувань “Схеми” Валерія Єгошина повідомила, що невідомі намагалися 7 лютого отримати доступ до її акаунту в Телеграмі. Як повідомила ІМІ Валерія Єгошина, вона не виключає, що це може бути пов’язане із сюжетом про ботів “Народного фронту”.

Liked the article?
Help us be even more cool!