ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі намагались отримати доступ до телеграм-акаунту журналіста "Схем" (оновлено)

Журналіст проєкту Радіо Свобода “Схеми” Георгій Шабаєв повідомив, що 18 лютого невідомі намагались отримати доступ до його акаунту в Telegram. Він пов’язує це зі своєю журналістською діяльністю.

Про це він написав на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, невідомим вдалося перехопити смс, яке надійшло на його номер телефону. Ті ввели його правильно і майже отримали доступ до чатів, але цьому запобігла встановлена в журналіста двофакторна аутентифікація.

“Оскільки це була таргетована атака через успішне перехоплення смс – я прямо пов'язую це зі своєю професійною діяльністю. Офіційний доступ до інфраструктури мобільного зв'язку, окрім самого оператора, в Україні можуть мати також спецслужби”, – зазначив Георгій Шабаєв.

На його думку, невідомі хотіли отримати доступ до його телеграм-акаунту, щоб дізнатися, які розслідування “Схеми” готують до виходу найближчим часом, або ж щоб отримати інформацію про джерела медіа, або і те, і інше.

“В будь-якому разі цього разу зловмисникам це не вдалося”, – написав Шабаєв.

Скрін про спробу зламу Телеграм-акаунта журналаста
Фото Facebook-сторінка Георгія Шабаєва
Скрін про спробу зламу Телеграм-акаунта журналаста
Фото Facebook-сторінка Георгія Шабаєва

У коментарі ІМІ Георгій Шабаєв зазначив, що наразі редакція не зверталася до правоохоронців, адже, зрештою, зламу не відбулося – спрацювала двофакторна автентифікація.

"Але те, що зловмисники змогли перехопити смс, – це, звісно, тривожно. Доступ до інфраструктури мобільного зв'язку, окрім самого оператора, в Україні можуть мати також спецслужби. Наразі інцидент вивчають відповідні безпекові відділи в нашій компанії", – розповів журналіст. 

За його словами, схожі ситуації в його команді були 2019 року. Тоді в один і той самий час, уночі, намагались отримати доступ до акаунтів у телеграмі його колег – Валерії Єгошиної та Максима Савчука.

"Щодо масштабної атаки (на LIGA.net, "Апостроф", "Телеграф" 18 лютого. – Ред.) – не певен, чи це пов'язане. Є збіг за таймінгом: це відбулося в один день, 18 лютого. Але у випадку з акаунтами медіа ми бачимо, що метою зловмисників було поширення антиукраїнських повідомлень у стрічках новин. Тобто, думаю, щодо мене цілі могли бути інші. Можливо, отримати інформацію про те, над якими матеріалами я працюю та з якими джерелами я спілкуюсь", – додав Шабаєв.

Авторка та ведуча програми “Схеми” Наталя Седлецька повідомила, що Шабаєв працює в “Схемах” вже сім років, здебільшого над темами про російський вплив на українську владу та фінансові зловживання чиновників/правоохоронців/суддів.

Liked the article?
Help us be even more cool!