ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацспротив: Окупанти вивозять за новою схемою артефакти з окупованих територій України

Російські окупанти створили нову схему вивезення музейних експонатів та артефактів з тимчасово окупованої території України. Зокрема, йдеться про Маріупольський краєзнавчий музей, повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС). 

Так, окупанти з Росгвардії передали до музею знайдені під час “робіт” кам’яні постаті, що належать культурі половців часів XI–XII століть. Музейні співробітники надали оцінку цим надмогильним статуям та обіцяють найближчим часом вирішити їхню долю.

Як зазначає ЦНС, коли Маріупольський краєзнавчий музей очолили колаборанти, він став “прокладкою”, через яку “узаконюються” та вносяться до російського реєстру викрадені в України культурні цінності. Згодом ці експонати опиняються в сховищах та музейних залах Росії.  

Також Нацспротив нагадав, що будівля музею була повністю зруйнована після влучення снаряда, після цього спалахнула масштабна пожежа.

“Однак головною причиною втрати значної частини історичних цінностей стали не стільки наслідки вогню, скільки систематичне знищення експонатів мародерами та російськими військовими”, – зазначив Нацспротив.

Також ЦНС нагадав, що росіяни з перших днів окупації почали вивозити найцінніші артефакти з Маріупольського краєзнавчого музею до окупованого Донецька. Серед викрадених експонатів були унікальні предмети історичного та культурного значення, які символізували спадщину Маріуполя та всього регіону. Частину колекції, включно з картинами видатного художника Архипа Куїнджі, окупантам передала тодішня директорка музею Наталія Капусникова. Після цього вона втекла з Маріуполя до Росії.

Місце Капусникової зайняла інша колаборантка – Раїса Божко. Тепер під її керівництвом нищаться та викрадаються культурні надбання музею, додали в Нацспротиві.

Як повідомляв ІМІ, 23 вересня 2024 року США передали Україні культурні цінності, викрадені Росією, які походять з тимчасово окупованих територій України. 

Раніше Херсонський художній музей ідентифікував п'ять картин, які росіяни викрали під час окупації. 

Liked the article?
Help us be even more cool!