ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада вирішила звернутися до суду щодо анулювання ліцензії NewsOne

05.09.2019, 15:37

5 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne через систематичне розпалювання ворожнечі в ефірі каналу. Таке рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні, повідомляє "Детектор медіа".

Зокрема, Нацрада визнала розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі каналу 06.06-08.07.2019, що є порушенням абзаців 3-4 частини 2 статті 6 закону “Про телебачення і радіомовлення”, ч.1 ст. 28 закону “Про інформацію”, та факт неусунення ліцензіатом порушень законодавства і невиконання рішення Нацради від 07.02.2019 та її розпорядження.

Розпалювання ворожнечі Нацрада вбачає у висловлюваннях Віктора Медведчука, Юрія Бойка в трансляції з’їзду “Опозиційної платформи – За життя” 11 червня, Олени Лукаш у програмі “Суб’єктивні підсумки” 1 липня, Андрія Лесика та Анатолія Могильова у програмі “Протистояння” 28 червня, Вадима Рабіновича у програмі “Великий вечір” 1 липня, Юрія Павленка, Вадима Рабіновича, Сергія Шабовти, ведучих Альони Зінченко і Олександра Шелеста в програмі Live 8 липня, Євгена Червоненка в програмі “Дикий Live” 8 липня, Іллі Киви у програмі “Тема” 8 липня. Зокрема, вони називали фашистами представників попередньої влади і їхніх прихильників, а також тих, хто виходив на мітинги проти каналу NewsOne.

У своєму рішенні Нацрада посилається на рекомендацію комітету міністрів Ради Європи, яка передбачає засудження форм самовираження з мовою ворожнечі. Також у рішенні зазначається, що ототожнення когось із фашистами у контексті збройного конфлікту розпалює ворожнечу, а відродження фашизму є однією з тем російської пропаганди. Нацрада в рішенні цитує не лише норми закону та міжнародні рекомендації, а й Кодекс етики українського журналіста та редакційний статут каналу NewsOne, у якому йдеться про неприпустимість умисного перекручування фактів і маніпулювання фактами.

Член Нацради Сергій Костинський нагадав, що 7 лютого 2019 року Нацрада визнала наявність закликів до розпалювання ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, поширених телеканалом NewsOne у серпні-вересні 2018 року та застосувала до каналу за це санкцію штрафу (який досі не сплачено). NewsOne був зобов’язаний протягом двох тижнів привести свою діяльність у відповідність до законодавства, Нацрада йому надіслала розпорядження про усунення порушень.

“З метою перевірки, чи усунено порушення, у червні-липні 2019 року було проведено моніторинг каналу. Моніторинг зафіксував поширення в ефірі каналу висловлювань, що мають ознаки розпалювання ворожнечі та ненависті, що свідчить про неусунення ліцензіатом порушень законодавства. У зв’язку із цим 9 липня Нацрада призначила позапланову виїзну перевірку каналу”, – пояснив Костинський.

Як повідомляв ІМІ, 7 лютого 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про стягнення штрафу з телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”, Київ) в розмірі 25% суми ліцензійного збору (96 тис. 530 грн 25 коп.) за мову ворожнечі.

9 липня Нацрада вирішила провести позапланову виїзну перевірку телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) з огляду на заяви каналу про плани провести телеміст із забороненим до трансляції на території України російським телеканалом “Росія”. 

24 липня представники телеканалу NewsOne дозволили членам робочої групи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення провести перевірку у своїй редакції.

Як повідомив член Нацради Сергій Костинський, регулятор зафіксував порушення під час позапланової перевірки NewsOne у зв’язку з наміром каналу провести телеміст із російським телеканалом “Росія 1”.

9 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення звернутися до Верховної Ради з пропозиціями змін до Закону “Про телебачення і радіомовлення”, щоб мати можливість у певних випадках призупиняти та анульовувати ліцензії “для запобігання антиукраїнській діяльності”.

У серпні член Нацради Сергій Костинський повідомив, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України звернеться до суду щодо анулювання ліцензії телеканалу NewsOne.

Liked the article?
Help us be even more cool!