ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада призначила позапланову перевірку "Інтеру"

11.05.2018, 12:00

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила виїзну позапланову перевірку телеканалу “Інтер” у зв'язку трансляцією 9 травня концерту “Победа. Одна на всех”, в якому виявлені ознаки пропаганди та розпалювання ворожнечі. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 11 травня, повідомляє Укрінформ.

Підставою для призначення перевірки став лист від Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України, а також скарги окремих громадян і заяви Київської міської організації політичної партії “Українська Галицька партія” з наріканнями, що зміст передачі принижує їхню гідність як громадян України, розпалює ворожнечу та закликає до підриву цілісності держави. У листі ж СБУ, зокрема, зазначається, що висловлювання ведучих концерту Андрія Доманського та Анастасії Даугуле містили ознаки пропаганди, яка створює викривлене уявлення про окремі аспекти історичного розвитку України та дискредитації сучасних процесів у державі, пов'язаних з декомунізацією та становленням національної ідентичності.

На засіданні йшлося, що проведений регулятором моніторинг підтвердив, що в часовому проміжку з 22:30 до 22:40 було зафіксовано таке висловлювання ведучих: “Восемь миллионов украинцев погибли от рук фашистских захватчиков - это наша история, это наша генетическая память. И сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников”.

За рішенням Нацради, це є ознакою порушення “Інтером” вимог Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, згідно з яким не допускається використання телерадіоорганізацій для закликів до розв'язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, а також поширення ТРК інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи.

Окрім того, Нацрада вбачає у діях мовника ознаки порушення Закону “Про інформацію”, згідно з яким інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Тож Нацрада вирішила призначити виїзну позапланову перевірку телеканалу.

Як повідомляв ІМІ, 9 травня протягом дня тривав протест, організований політичною партією “Національний корпус”. Активісти вимагали від телеканалу “Інтер” скасувати трансляцію “російського продукту в кращих традиціях російської пропаганди” – концерт до Дня пам’яті та примирення.

9 травня активісти мережі “Вільні люди” пікетували офіс компанії “Національні інформаційні системи”, що виробляє новини для “Інтера”, проти трансляції концерту “Победа. Одна на всех” під гаслом “Інтер – на цвинтар”.

Раніше оприлюднені уривки концерту до Дня перемоги 9 травня, який планував показати “Інтер”, викликали критику користувачів інтернету через слова ведучих про перейменування вулиць в Україні “іменами фашистських злочинців”.

8 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликала припинити спроби розколювати країну після оприлюднення телеканалом “Інтер” ролика, змонтованого із концерту до Дня перемоги 9 травня.

У Києві 9 травня ввечері на вулиці Щусєва в будівлю, де розташовується новинний продакшн телеканалу “Інтер”, кинули “коктейль Молотова.

Liked the article?
Help us be even more cool!